Sari direct la conținut

Mircea Geoană, care se pregătește să candideze la Președinție, a demisionat de la șefia NATO

HotNews.ro
Mircea Geoana, Foto: Petras Malukas / AFP / Profimedia Images
Mircea Geoana, Foto: Petras Malukas / AFP / Profimedia Images


NATO a anunţat, marţi, demisia lui Mircea Geoană din funcţia de secretar general al alianței nord-atlantice, pe care o ocupă din 2019. Geoană, care se pregătește să candideze din nou la Președinție, a postat un anunț pe Facebook în care spune că mandatul de la NATO a fost onoarea vieții sale, fără a face vreo referire la candidatură.

NATO a anunțat printr-un comunicat de presă că marți, 3 septembrie 2024, Mircea Geoană l-a notificat pe secretarul general Jens Stoltenberg că în 10 septembrie va demisiona din funcția de secretar general adjunct, iar Stoltenberg i-a acceptat demisia.

„Mircea a slujit NATO de aproape cinci ani. Concentrarea lui asupra tehnologiei și provocărilor emergente de securitate a fost esențială pentru a stimula inovația în Alianță. Este un adevărat transatlantist, iar munca sa cu partenerii a adus foarte mult beneficii NATO. Îi doresc toate cele bune pentru viitor”, a spus Stoltenberg, citat în comunicatul NATO.

Mircea Geoană este primul român care a ocupat această funcție (din octombrie 2019) și primul secretar general adjunct dintr-o țară care a aderat la Alianță după încheierea Războiului Rece.

Boris Ruge, secretar general adjunct pentru afaceri politice și politică de securitate (PASP), va ocupa funcția de secretar general adjunct interimar până la numirea unui succesor.

„Să fiu în conducerea NATO a fost onoarea vieții mele”

Și Mircea Geoană a postat un anunț pe Facebook, mai evaziv însă.

El spune că a fost onoarea vieții sale să fie în conducerea NATO și îi mulțumește secretarului general Jens Stoltenberg „pentru încredere și prietenie”.

„Împreună, în ultimii 5 ani, am traversat multe momente dificile, dar am împărtășit și nenumărate realizări, alături de echipa noastră remarcabilă. Pe măsură ce trec la un nou capitol, privesc cu mândrie la timpul memorabil petrecut în slujba celei mai importante Alianțe din istorie”, scrie Geoană, fără a face vreo mențiune despre candidatura sa la alagerile prezidențiale.

Mircea Geoană declara, în 25 august, la Digi 24, referitor la candidatura sa la prezidenţiale, că la nivel personal decizia sa este luată, dar trebuie să mai aştepte câteva zile: „Voi anunţa decizia, în momentul în care voi termina mandatul la NATO.

Geoană (66 de ani) a fost preşedintele PSD din 2005 până în 2010, iar în 2009 a fost candidatul partidului la funcţia de preşedinte al României. A pierdut cursa la limită în faţa lui Traian Băsescu.

INTERVIURILE HotNews.ro