Sari direct la conținut

INVESTIGAȚIE Snoop: Mirosul banilor în campania electorală. Emisiuni TV plătite cu sute de mii de euro de PSD, PNL sau AUR

HotNews.ro
INVESTIGAȚIE Snoop: Mirosul banilor în campania electorală. Emisiuni TV plătite cu sute de mii de euro de PSD, PNL sau AUR

Zeci sau sute de mii de euro au plătit pentru o singură emisiune PSD, PNL sau AUR în campania pentru alegerile europarlamentare, dezvăluie o anchetă realizată de site-ul de investigații Snoop în parteneriat cu ONG-ul ActiveWatch. Realitatea Plus, televiziunea controlată de familia Păcuraru, a încasat de la cele trei partide peste 4 milioane de euro într-o lună. PSD a dat bani către șapte televiziuni pentru a-și promova imaginea și candidații, dar a refuzat să ofere vreo informație despre sumele plătite pentru fiecare post tv. 

Gabriela Firea, Rareș Bogdan, Mihai Tudose, Gheorge Piperea sunt invitații emisiunilor pentru care s-au plătit sume care au depășit prețul unor mașini de lux.

PSD, bani pentru apariții la șapte televiziuni

Mihai Tudose, europarlamentar PSD, a participat, în luna mai, la o emisiune de la Prima News moderată de Ionuț Cristache. Publicului nu i s-a transmis că social-democrații au plătit peste 80.000 de euro pentru ca ideile social-democratului să fie prezentate.

A recunoscut acest lucru chiar conducerea televiziunii, când a fost întrebată de site-ul de investigații Snoop și de ActiveWatch cât a costat promovarea electorală. Este un exemplu fericit în care postul TV a dezvăluit cât a încasat pentru participarea unui candidat la o emisiune.

Mihai Tudose și PSD au refuzat să ofere informații despre participarea la emisiune și despre prețul plătit.

Partidul condus de Marcel Ciolacu, cel care promite că va desecretiza cheltuielile făcute de președintele Klaus Iohannis, dar nu oferă informații despre propriile achiziții din bani publici, a plătit în campania electorală pentru europarlamentare aparițiile la șapte televiziuni: România TV, Realitatea Plus, Antena 3 CNN, Digi24, Prima News, B1 TV, Etno TV.

Suma totală plătită de PSD în campanie pentru televiziuni, presă scrisă și radiouri a fost de 2,7 milioane de euro, conform raportărilor către AEP.

Printre cele mai scumpe emisiuni plătite de social-democrați a fost o emisiune la care au participat Gabriela Firea și Victor Negrescu, la România TV. Emisiunea depășește, potrivit estimărilor realizate de Snoop și ActiveWatch, pe baza raportărilor făcute la CNA, un cost de 200.000 de euro.

„Plățile sunt confidențiale”

Partidele susțin că „plățile sunt confidențiale”, deși banii pe care îi primesc sunt din subvenție, de la bugetul de stat, sau au primit rambursarea banilor cheltuiți tot din surse bugetare.

Un alt partid care susține că are „contracte confidențiale” este AUR, partidul condus de George Simion. Formațiunea politică a plătit sume uriașe către postul de televiziune Realitatea Plus, controlat de familia Păcuraru. Într-o singură lună de campanie, AUR a fost facturată cu aproape două milioane de euro, potrivit informațiilor obținute de site-ul de investigații Snoop.

Liberalii au plătit și ei sume importante – în jur de 1.5 milioane de euro- pentru a apărea la Realitatea TV. 

USR a preferat să nu își trimită candidații în emisiuni plătite, dar asta nu înseamnă că nu au plătit către două televiziuni, Digi24 și B1, pentru „promovare de materiale electorale”.

  • Aici ancheta Snoop.ro, realizată în parteneriat cu ActiveWatch
INTERVIURILE HotNews.ro