Sari direct la conținut

Mișcarea neașteptată a Israelului cu puțin timp înainte de a ataca Iranul

HotNews.ro
Mișcarea neașteptată a Israelului cu puțin timp înainte de a ataca Iranul
O priveliște a capitalei Iranului, Teheran, după anunțul armatei israeliene privind lovituri care vizează „obiective militare” în Iran, pe 26 octombrie 2024. Sursă foto: Fatemeh Bahrami / AFP / Profimedia

Atacul armatei israeliene de sâmbătă a vizat instalații iraniene de fabricare a rachetelor și baterii de apărare aeriană, ca răspuns la atacurile directe ale Teheranului asupra Israelului la începutul acestei luni și în aprilie, precum și la atacurile continue ale interpușilor săi din Orientul Mijlociu.

Israelul a avertizat Iranul, înainte de atacurile aeriene de sâmbătă dimineață, să nu riposteze, în încercarea de a preveni ca atacurile reciproce să degenereze într-un conflict mai amplu, potrivit unor surse citate de site-ul de știri Axios, scrie The Israel Times.

Trei surse citate de publicația americană spun că mesajul israelian a fost transmis Iranului prin intermediul mai multor părți terțe, inclusiv ministrul olandez de externe.

„Israelienii le-au spus clar iranienilor în avans ce vor ataca în general și ce nu vor ataca”, a declarat o sursă citată de Axios.

IDF a declarat, la scurt timp după lovituri, că printre siturile militare vizate se aflau baterii de apărare aeriană și instalații de fabricare a rachetelor balistice , cele folosite direct în ultimul atac al Iranului asupra Israelului de la 1 octombrie și cel din 14 aprilie.

De asemenea, Israelul a avertizat Iranul că, dacă va riposta, loviturile ulterioare vor fi mai puternice, potrivit altor două surse citate de Axios.

Anunțând finalizarea loviturilor, purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a avertizat că, dacă Iranul va face „greșeala” de a escalada situația în continuare, Israelul va răspunde.

INTERVIURILE HotNews.ro