Sari direct la conținut

Mişustin, birocratul digital, începe să modeleze tranziția lui Putin

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin, Foto: kremlin.ru

Tranziția verticală a lui Vladimir Putin a început ieri să prindă contur odată cu confirmarea oficială a lui Mihail Mişustin ca noul prim-ministru al Rusiei. Un funcţionar în vârstă de 53 de ani, care a făcut o carieră între administrația publică rusă și birourile guvernamentale, şi care acum trebuie să formeze o echipă de guvernare și să o prezinte președintelui rus, potrivit La Vanguardia, citat de Rador.

Cabinetul îl va înlocui pe acela al lui Dimitri Medvedev, scutierul lui Putin, care miercuri şi-a prezentat demisia, după ce președintele a propus modificări constituționale care, în 2024, când ar trebui să părăsească Kremlinul, i-ar permite să rămână la comandă.

Mişustin a condus în ultimii ani Serviciul Fiscal Federal şi lui i se atribuie modernizarea Trezoreriei Ruse, care a trecut de la a fi o entitate necoordonată și care funcţiona practic din pedale să devină o instituție complet implicată în era digitalului aşa cum este normal. Nu degeaba în aceste două zile de surprize a fost subliniat interesul noului premier pentru digitalizare. Exagerând, cineva ar putea spune că este un geek, dar, fără a ajunge atât de departe, fostul ministru al Finanțelor, Aleksei Kudrin, care astăzi conduce Curtea de Conturi, a dat asigurări că noul șef al Guvernului simte „pulsul digitalizării” și al tehnologiei și înțelege importanța sa în lumea afacerilor și a economiei.

De fapt, în biografiile pe care toate mass-media ruse le-au reprodus ieri, se evidențiază faptul că, după absolvirea Universității Tehnologice de la Moscova (Stankin), în anii ’90, el a condus Clubul internațional de calcul, un laborator de testare pe calculator.

Între 1998 și 1999, Mişustin a fost director adjunct al Serviciului Fiscal Federal, unde a revenit în 2010 ca director, după ce a lucrat ca vice-ministru al impozitelor și taxelor, a condus Agenția de Stat a Cadastrului sau a lucrat în companii private.

Joia trecută a fost o zi a hârtiilor şi formalităţilor. Vladimir Putin i-a semnat numirea după ce a fost supus examenului Dumei de Stat. Cu o majoritate covârșitoare a partidului guvernamental Rusia Unită, nu exista nicio îndoială că nu va trece examenul și nu va primi aprobarea Camerei inferioare a Parlamentului. El a părăsit Palatul Ohotnîi Riad cu o notă mai mult decât mare: 383 de deputați au votat în favoarea sa, în timp ce 41, toți din Partidul Comunist din opoziție, au decis să se abțină. Nimeni nu a votat împotrivă.

Deși, fără îndoială, va fi considerat un posibil succesor al lui Putin, toți experții susțin că acestui tehnocrat îi lipsesc aspirațiile politice. O lipsă de ambiție care ar putea conveni planurilor lui Putin pentru o tranziție lină. Mişustin este comparat cu Mihail Fradkov sau Viktor Zubkov, prim-miniștri de paie din ultimul deceniu.

Deoarece îi lipsește greutatea politică, el deja caută legături cu puterea. Un lucru este clar: este pasionat de hocheiul pe gheață și a jucat umăr la umăr cu Putin. Dar alții au părut mai sceptici atunci când i s-au atribuit şi calități de poet și compozitor. În mass-media s-a publicat că a scris versurile și muzica pentru unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți ai Rusiei, Gregori Leps, lucru dezminţit ferm de reprezentantul artistului care a catalogat drept „zvonuri” aceste afirmaţii.

Cu aceste necunoscute, mica revoluție pe care Putin a anunțat-o miercuri este în curs de desfăşurare, când, în alocuţiunea sa despre starea națiunii, a propus să introducă o serie de reforme la Constituție care să redistribuie unele dintre puterile președintelui care îl va înlocui în 2024, când se va încheia ultimul său mandat, între Parlament și premier. Nimeni nu presupune că Putin va opta pentru pensionare și uitare. Dimpotrivă, se pare că el pregătește un scenariu pentru a continua să gestioneze iţele, chiar dacă nu de la Kremlin.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro