Sari direct la conținut

Mitsotakis și Erdogan, discuții la Ankara pentru normalizarea relațiilor dintre Grecia și Turcia

HotNews.ro
Kyriakos Mitsotakis, Foto: Angelos Tzortzinis / DPA / Profimedia
Kyriakos Mitsotakis, Foto: Angelos Tzortzinis / DPA / Profimedia

Liderii Greciei și Turciei s-au întâlnit luni pentru a încerca să lase în urmă decenii de dispute. Este a patra oară când aceștia se întâlnesc în ultimele 12 luni, pentru a încerca să-și normalizeze relațiile, potrivit Euronews, citat de Rador Radio România.

La întrevederea de două ore, care a avut loc la Ankara, cei doi lideri au discutat diverse subiecte, printre care comerțul, sectorul energetic și conflictele recente, în special războiul dintre Israel și Hamas. Acesta din urmă a scos la iveală diviziuni profunde asupra viziunii lor despre război.

Răspunzând premierului grec Kyriakos Mitsotakis, Recep Tayyip Erdogan a spus: „Nu văd Hamas ca pe un grup terorist, ci ca pe un grup de persoane care încearcă să-și protejeze patria”.

Premierul grec, ca majoritatea statelor occidentale, a declarat că el consideră Hamas o organizație teroristă, dar președintele turc l-a corectat cu „organizație de rezistență”.

Este a patra oară, în ultimul an, când Ankara și Atena se întâlnesc în încercarea de a lăsa în urmă zeci de ani de dispute.

Cele două țări, ambele membre NATO, sunt în conflict de decenii cu privire la o serie de probleme, printre care revendicările teritoriale în Marea Egee și drepturile de foraj în Marea Mediterană. Cele două țări au ajuns în pragul războiului de trei ori în ultimii 50 de ani. În decembrie anul trecut, au decis să lase deoparte disputele și să se concentreze pe domenii în care pot găsi un punct comun.

Subliniind legăturile dintre cele două țări, Mitsotakis a afirmat că acordul le-a permis turcilor și grecilor ”să se cunoască, ceea ce este un pas important”.

De asemenea, Erdogan a definit minoritatea turco-musulmană din regiunea greacă Tracia drept o „punte de prietenie între cele două comunități” și a descris procesul de normalizare drept „avantajos pentru ambele țări și pentru regiune”.

„Canalele de dialog sunt menținute deschise și ne concentrăm pe agenda pozitivă”, a spus Erdogan.

Deși rămân unele dezacorduri între cele două națiuni, premierul Mitsotakis a declarat: „Împreună putem stabili o abordare de înțelegere reciprocă, nu o excepție, ci o normalitate productivă, care nu va fi anulată de diferențele bine-cunoscute pe care le avem”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro