Sari direct la conținut

Moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi. Armata neagă în concluziile finale că prăbușirea elicopterului a fost provocată de supraîncărcarea acestuia

HotNews.ro
Varzaghan, nord-vestul Iranului, locul prăbușirii elicopterului în care se afla președintele iranian Ebrahim Raisi, 20 mai 2024. , Foto: Azin HAGHIGHI / AFP / Profimedia
Varzaghan, nord-vestul Iranului, locul prăbușirii elicopterului în care se afla președintele iranian Ebrahim Raisi, 20 mai 2024. , Foto: Azin HAGHIGHI / AFP / Profimedia

Accidentul de elicopter în care a murit fostul președinte al Iranului Ebrahim Raisi a fost cauzat în principal de condițiile meteorologice care au inclus ceață densă, potrivit raportului final, citat de televiziunea de stat, scrie Reuters. Totodată, armata a „negat ferm” miercuri informațiile agenției locale de știri Fars care atribuie parțial accidentul de elicopter în care a murit președinte Ebrahim Raisi supraîncărcării dispozitivului, potrivit AFP.

Președintele iranian Ebrahim Raisi, care era văzut ca un potențial succesor al liderului suprem ayatollahul Ali Khamenei, a murit când elicopterul său s-a prăbușit în mai într-o regiune muntoasă de lângă granița cu Azerbaidjan.

„Motivul principal al prăbușirii elicopterului au fost condițiile meteorologice complicate din regiune”, a concluzionat raportul final, potrivit televiziunii de stat din Iran.

O masă densă de ceață a făcut ca elicopterul care îl transporta pe Raisi și pe însoțitorii săi să se prăbușească, se arată în raportul emis de un înalt comitet însărcinat de armata iraniană cu investigarea incidentului.

Un raport preliminar al armatei iraniene a spus în mai că nu au fost găsite dovezi ale unor acte criminale sau ale unui atac

Pe 21 august, Fars anunțase, citând o sursă de securitate, că ancheta cu privire la acest accident petrecut în luna mai a fost „complet finalizată”.

Potrivit acestei agenții, ancheta punea accidentul pe seama condițiilor meteorologice nefavorabile și a incapacității elicopterului de a câștiga altitudine, din cauză că transporta cu doi pasageri mai mult decât era prevăzut în protocoalele de siguranță.

„Ceea ce se menționează în informațiile Fars despre prezența a două persoane în elicopter, cu încălcarea protocoalelor de securitate, este complet fals”, a spus statul major într-un comunicat, potrivit site-ului televiziunii Fars.

El avertizează mass-media împotriva „publicării de informații referitoare la apărare și securitate”.

INTERVIURILE HotNews.ro