Sari direct la conținut

Modificări la legea păcănelelor: Se incriminează ca faptă penală falsificarea adeverinţei care atestă că localitatea are peste 15.000 de locuitori / HotNews descoperise că Breaza „a sărit” peste 15.000 de locuitori

HotNews.ro
Jocuri de noroc, Foto: Matvii Mosiahin | Dreamstime.com
Jocuri de noroc, Foto: Matvii Mosiahin | Dreamstime.com

Deputații vor dezbate marți în plen o inițiativă legislativă care completează legea jocurilor de noroc. Proiectul de lege prevede dosar penal pentru cei care emit adeverinţe prin care se atestă în fals că unitatea administrativ-teritorială în care se află are peste 15.000 de locuitori. Legea interzice localităților sub 15.000 de locuitori să dețină săli de joc. Completarea vine după ce HotNews.ro a publicat pe 15 mai un reportaj video în care s-a arătat cum orașul Breaza a crescut de la 14.800 de locuitori, conform INS în 2021, la 15.196, pe baza unei adeverințe recente, ceea ce face ca „păcănelele” să nu fie eliminate.

Inițiativa legislativă modifică în acest sens Codul penal și a fost adoptată luni pe articole.

Potrivit modificărilor discutate de deputați, desfăşurarea fără adeverinţă a oricăreia dintre activităţile din domeniul jocurilor de noroc ori desfăşurarea acestora într-un spaţiu amplasat într-o localitate cu o populaţie mai mică de 15.000 de locuitori constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Eliberarea de către primărie a adeverinţei ce atestă numărul de locuitori cu nerespectarea datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică rezultate din ultimul recensământ al populaţiei şi locuinţelor, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

De asemenea, „fapta prin care se tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă. Fapta prin care se împiedică folosinţa normală a locuinţei prin punerea titularului dreptului de folosinţă în situaţia de a nu-şi putea exercita în mod firesc dreptul său, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei”.

„Este foarte binevenită această reglementare pentru că nu ne-am imaginat că, dacă vorbeşti de UAT-ul respectiv, cineva va interpreta că este judeţul unitatea administrativ-teritorială şi nu localitatea. Şi mai e o chestiune: făcând o faptă penală, poate poliţia să meargă şi să controleze. ONJN-ul nu are capacitatea să verifice zeci, poate mii, sute de săli de jocuri din mediul rural. Prin urmare, practic, deşi cetăţenii pot sesiza la poliţie, nu are cine să meargă să verifice. Incriminând-o ca faptă penală, poate poliţia să meargă să ceară autorizaţia de funcţionare, să ceară acreditarea respectivă de la ONJN şi adeverinţa doveditoare a numărului de locuitori din localitate”, a declarat președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis.

Proiectul de lege intră marți la votul final în plenul Camerei Deputaților.

Reamintim că deputații au adoptat chiar înainte de debutul oficial al campaniei electorale proiectul de lege care înăsprește legislația pentru locurile în care se desfășoară jocurile de noroc.

Modificările adoptate de Parlament sunt unele blânde comparativ cu cele prevăzute în alte opt proiecte de lege aflate în sertarul comisiilor de specialitate din Parlament.

Propunerile social-democraților prevăd ca sălile de jocuri de noroc cu păcănele să fie scoase în afara localităților care au sub 15.000 de locuitori (și nu toate localitățile din țară așa cum promitea premierul Marcel Ciolacu). O altă modificare prevede micșorarea panourilor publicitare outdoor la jocurile de noroc la 35 de metri.

Operatorii care nu respectă noile reguli sunt sancționați cu amenzi cuprinse între 10.000 lei și 200.000 lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro