Sari direct la conținut

„Moment istoric”: Primul proces privind schimbările climatice din Statele Unite

HotNews.ro
Sonde de petrol, Foto: Charles Rex Arbogast / AP / Profimedia
Sonde de petrol, Foto: Charles Rex Arbogast / AP / Profimedia

Un proces istoric privind schimbările climatice din Statele Unite s-a deschis luni în Montana, după ce mai mulți de tineri au intentat o acțiune împotriva statului din nord-vestul țării, acuzându-l că le-a încălcat dreptul constituțional la un „mediu curat și sănătos”, potrivit AFP.

Cazul, cunoscut sub numele de „Held v. Montana”, este urmărit îndeaproape, deoarece rezultatul său ar putea sprijini alte procese din întreaga țară, vizând atât industria combustibililor fosili, cât și autoritățile.

Cei 16 reclamanți, cu vârste cuprinse între 5 și 22 de ani, susțin că „efectele periculoase ale combustibililor fosili și ale crizei climatice” le-au făcut rău – copiii fiind foarte vulnerabili la aceste efecte, care nu fac decât să se agraveze.

„Tinerii ca mine înțeleg care este miza”, a explicat Grace Gibson-Snyder, în vârstă de 19 ani, într-un comunicat emis de Our Children’s Trust, una dintre asociațiile care îi reprezintă pe reclamanți în acest caz.

„Înțelegem că avem puțin timp la dispoziție pentru a ne îndepărta de combustibilii fosili pentru a asigura un viitor sigur pentru noi și pentru copiii noștri”, a adăugat ea.

Procesul, care se desfășoară la Helena, capitala statului Montana, va dura până la 23 iunie.

În centrul procesului se află un articol din constituția locală care prevede că „statul și fiecare persoană trebuie să mențină și să îmbunătățească un mediu curat și sănătos în Montana pentru generațiile prezente și viitoare”.

Reclamanții nu cer nicio despăgubire, dar solicită întocmirea unei declarații care să ateste că drepturile lor au fost încălcate. Acesta ar trebui să fie primul pas către o acțiune legislativă.

În mai multe rânduri, Montana a încercat să obțină anularea proceselor pe motiv de nereguli procedurale.

Însă, la 6 iunie, Curtea Supremă de Stat a dat undă verde pentru începerea procesului.

În întreaga SUA, zeci de procese sunt intentate de autorități împotriva companiilor producătoare de combustibili fosili din cauza impactului acestora asupra climei.

„Când vine vorba de acțiuni în domeniul climei, justiția americană nu a fost niciodată mai relevantă”, a declarat Alice Hill, fost consilier pe probleme climatice în timpul președintelui Barack Obama și membră a Grupului consultativ privind criza climatică.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro