Sari direct la conținut

Moscova a ajuns să se laude cu sancțiunile impuse din cauza războiului din Ucraina și susține că acestea o ajută să evite pana informatică de la Microsoft

HotNews.ro
Moscova a ajuns să se laude cu sancțiunile impuse din cauza războiului din Ucraina și susține că acestea o ajută să evite pana informatică de la Microsoft
Pasageri la stația de metrou Pykhtino, din Moscova, Rusia, 6 septembrie 2023. Sursa foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Ministerul rus al Comunicațiilor Digitale a transmis vineri că liniile aeriene și băncile din țară nu par să fi fost afectate de defecțiunea generalizată a sistemelor Microsoft care a perturbat zborurile și companiile din întreaga lume, lăudând măsurile luate de Moscova față de sancțiunile occidentale, pe care le-a prezentat drept un „scut” împotriva dezordinii digitale, scrie The Moscow Times.

Industria internațională a călătoriilor, precum și unele posturi de televiziune, bănci și sisteme de sănătate au fost scoase din funcțiune vineri dimineață în Statele Unite, Australia, Europa și Asia. Guvernul australian a asociat întreruperile cu firma globală de securitate cibernetică Crowdstrike, care, potrivit Reuters, și-a alertat clienții că o actualizare defectuoasă a software-ului său cauzează blocarea Microsoft Windows.

Microsoft a anunțat că a luat „măsuri de atenuare” ca răspuns la problemele sistemelor sale, deși nu a fost imediat clar dacă acestea erau legate de întreruperile globale.

„În acest moment, ministerul nu a primit rapoarte privind defecțiuni de sistem pe aeroporturile rusești”, a transmis Ministerul Comunicațiilor Digitale din Rusia, într-un comunicat difuzat de agenția de presă de stat TASS.

Autoritatea federală rusă pentru aviație Rosaviatsia a confirmat că nicio companie aeriană internă nu a fost afectată de întreruperea globală.

„Situația cu Microsoft arată încă o dată importanța înlocuirii importurilor de software străin, în primul rând la facilitățile de infrastructură informatică critică”, a precizat Ministerul Comunicațiilor Digitale.

Rusia se străduiește să înlocuiască importurile de bunuri străine în sectoare-cheie ale economiei încă din 2014, când relațiile sale cu Occidentul au început să se deterioreze din cauza anexării peninsulei Crimeea și a susținerii separatiștilor din estul Ucrainei.

Kremlinul a anunțat vineri că sistemele sale funcționează normal și nu au fost afectate de întreruperea serviciilor informatice ale Microsoft.

Microsoft a anunțat că își va reduce operațiunile din Rusia la scurt timp după începutul invaziei din Ucraina.

INTERVIURILE HotNews.ro