Sari direct la conținut

Moscova contraatacă: Zaharova amenință cu represalii presa americană după sancțiunile SUA împotriva propagandei ruse

HotNews.ro
Moscova contraatacă: Zaharova amenință cu represalii presa americană după sancțiunile SUA împotriva propagandei ruse
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, 8 iunie 2024. FOTO: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Rusia va viza mass-media americană ca răspuns la acţiunile SUA împotriva televiziunii de stat ruse RT, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, Maria Zaharova, care a calificat sancţiunile americane drept „campanie de informare preelectorală orchestrată” de SUA, scriu agențiile Reuters şi AFP.

„Este vorba evident de o operaţiune, de o campanie de informare (…) care a fost pregătită demult şi care este necesară odată cu apropierea ultimei faze a ciclului electoral” din SUA, a denunţat Zaharova, într-un interviu acordat RIA Novosti, potrivit Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse a afirmat că, „fără îndoială”, Moscova pregăteşte un răspuns la aceste noi sancţiuni, care „fac să se cutremure toată lumea”, cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale din SUA.

Zaharova a descris sancţiunile americane drept „o vânătoare de vrăjitoare”, menită să sperie populaţia Statelor Unite.

„Va exista un răspuns la acţiunile autorităţilor SUA, care contravin direct obligaţiilor lor în ceea ce priveşte asigurarea accesului liber la informaţie şi pluralismul media”, a mai spus Zaharova, potrivit Reuters.

Casa Albă îl acuză pe Putin că „este la curent” cu ingerința în alegerile din SUA

Miercuri, autorităţile americane au dezvăluit o serie de măsuri, printre care urmăriri penale şi sancţiuni, pentru a răspunde tentativelor de ingerinţă în alegerile din SUA, tentative pe care ea le impută rivalului său rus.

Astfel, SUA au anunţat confiscarea a 32 de nume de domeniu utilizate de Moscova, potrivit Washingtonului, în cadrul unei „campanii menite să influenţeze rezultatul” viitoarelor alegeri prezidenţiale, precum şi sancţiuni împotriva a 10 indivizi, dintre care şase responsabili ai RT, inclusiv redactora-şefă Margarita Simonian şi două persoane inculpate.

Preşedintele rus Vladimir Putin „este la curent” cu aceste operaţiuni de ingerinţă electorală, a susținut Casa Albă.

La rândul său, Departamentul de Stat american a impus restricţii de eliberare a vizelor la adresa grupului media din care face parte RT, Rossia Segodnia, precum şi altor filiale ale acestei companii.

Serviciile de informaţii americane au conchis că au existat ingerinţe ruseşti în alegerile prezidenţiale din 2016 şi 2020 pentru a-l favoriza pe candidatul republican Donald Trump, ceea ce acesta contestă în mod categoric, iar Moscova a dezminţit.

RT, media publică lansată în 2005, este acuzată de ţările occidentale, care au restrâns substanţial sau chiar au interzis difuzarea ei, că este un canal de dezinformare şi că încearcă să submineze democraţiile occidentale, alimentând discordia şi difuzând informaţii false.

INTERVIURILE HotNews.ro