Sari direct la conținut

Moscova, despre arestarea șefului Telegram: A fost prea liber, nu a ascultat Occidentul

HotNews.ro
Moscova, despre arestarea șefului Telegram: A fost prea liber, nu a ascultat Occidentul
Pavel Durov și aplicația sa, Telegram (Foto: Aleksey Zotov / Alamy / Alamy / Profimedia)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susține că șeful Telegram, Pavel Durov, „a avut prea multă libertate” în conducerea platformei de socializare și nu a „ascultat” de Occident, scrie Reuters. Amintim că Durov a fost arestat în Franța pentru diverse infracțiuni legate de serviciul său de mesagerie criptată.

Lavrov a spus, luni, într-un discurs ținut în fața studenților de la o universitate din Moscova, condusă de Ministerul de Externe, că „Pavel Durov a fost prea liber. Nu a ascultat sfaturile Occidentului privind moderarea creației sale”.

De asemenea, el a susținut că ancheta asupra șefului Telegram face parte dintr-un „joc politic mai amplu al Occidentului pentru a-și exercita puterea asupra Rusiei”.

După ce au existat presupuneri conform cărora arestarea lui Durov a fost o decizie politică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „cel mai important lucru este ca ceea ce se întâmplă în Franța să nu se transforme într-o persecuție politică”.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a negat orice implicare politică în arestarea șefului Telegram. 

Arestarea lui Pavel Durov

Durov, al optulea cel mai bogat rus, a fost arestat în Franța pentru presupusa complicitate în gestionarea unei platforme online care permite tranzacții ilicite, imagini cu abuz sexual împotriva copiilor, trafic de droguri și fraudă.

După eliberarea lui din arest, judecătorii au decis punerea sa sub acuzare pentru infracțiuni de complicitate la infracțiunile de pe platformă, dar și pentru refuzul de a comunica informații necesare anchetei. Durov va trebui să se supună unui control judiciar strict, care prevede obligația de a plăti o cauțiune în valoare de 5 milioane de euro, de a se prezenta la poliție de două ori pe săptămână și de a nu părăsi teritoriul Franței.

Avocatul său a declarat că este „absurd” să se sugereze că Durov ar trebui să fie responsabil pentru orice infracțiune comisă pe aplicația cu aproape 1 miliard de utilizatori.

INTERVIURILE HotNews.ro