Sari direct la conținut

Moscova vorbește de 4 morți, între care doi jurnaliști, în atacul din Herson / Kievul neagă lovitura

HotNews.ro
Evacuări de civili din Herson, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Evacuări de civili din Herson, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Autoritățile ruse au declarat vineri că patru persoane, inclusiv doi jurnaliști, au fost ucise într-un bombardament nocturn asupra unui pod din Herson, un oraș ocupat de Rusia în sudul Ucrainei, Kievul negând că ar fi efectuat atacul, potrivit AFP.

Într-un comunicat, Comitetul rus de anchetă, care se ocupă de principalele anchete penale, a precizat că o „coloană de civili” a fost bombardată de Ucraina în timp ce traversa râul Nipru, care se învecinează cu Herson. Evacuările sunt în curs de desfășurare pe măsură ce armata ucraineană avansează.

Potrivit acestei surse, cel puțin patru persoane au fost ucise, „inclusiv doi jurnaliști care se aflau alături de populație”, iar alte 13 au fost rănite. În acest moment nu au fost oferite detalii cu privire la identitatea jurnaliștilor uciși.

Un oficial rus aflat la fața locului, Alexander Malkevici, a declarat pentru canalul de televiziune Rossiya-24 că un jurnalist a fost ucis și alți zece au fost răniți în atacul de joi seara, fără a da alte detalii.

Autoritățile ruse de ocupație din regiune au acuzat Kievul că a vizat podul Antonovski peste râul Nipru, folosit pentru evacuări.

Armata ucraineană a negat rapid, vineri, că ar fi vizat civili: „Nu lovim infrastructuri esențiale, nu lovim localități pașnice și populația locală”, a declarat Natalia Goumeniouk, o purtătoare de cuvânt a comandamentului de sud al armatei, pentru televiziunea ucraineană.

Forțele pro-ruse au îndemnat civilii să se mute pe malul stâng al Niprului, în timp ce forțele ucrainene desfășoară o contraofensivă. Kievul a descris deplasarea ca fiind o „deportare”.

Administrația de ocupație rusă a declarat că armata ucraineană a tras „12 rachete HIMARS (rachete cu rază lungă de acțiune) asupra unui punct de trecere civil din apropierea podului Antonovski” și că apărarea aeriană rusă a doborât 11 dintre ele.

Televiziunea rusă a difuzat imagini cu o mașină avariată și cu un ambuteiaj de vehicule care așteptau să traverseze râul.

Joi, administrația de ocupație, care a anunțat ea însăși evacuarea orașului Herson, a declarat că 15.000 de persoane au traversat râul pentru a se refugia pe malul stâng al Niprului.

Herson a fost primul oraș important din Ucraina care a căzut în mâinile forțelor rusești în martie, la scurt timp după începerea ofensivei acestora.

Miercuri, președintele rus Vladimir Putin a declarat legea marțială în regiunile ucrainene Herson, Lugansk, Donețk și Zaporojie, anexate de Moscova în septembrie, dar pe care armata rusă nu le controlează în totalitate.

_______

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro