Sari direct la conținut

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu 2 a picat după ce nu a strâns nici măcar voturile parlamentarilor care au inițiat-o / Premierul: „Era evident că va pica. A fost de fapt o șaradă politică” – FOTO/VIDEO

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu 2 a picat după ce nu a strâns nici măcar voturile parlamentarilor care au inițiat-o /  Premierul: „Era evident că va pica. A fost de fapt o șaradă politică” – FOTO/VIDEO
Dezbaterea și votul moțiunii de cenzură împotriva guvernului Ciolacu, la Palatul Parlamentului din București, 28 februarie 2025. Inquam Photos / George Călin

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu, inițiată și semnată de parlamentarii AUR, S.O.S. România și POT, a picat, vineri, cu 148 de voturi, dintre care 147 pentru și o abținere. Pentru a fi adoptată, era nevoie de votul majorităţii parlamentarilor, respectiv 233 de voturi favorabile, dar fără voturile USR și ale unor parlamentari ai puterii (PSD, PNL, UDMR sau Minorități), moțiunea nu avea nicio șansă să treacă.

„Era evident ca moțiunea de cenzură o să pice. A fost de fapt o șaradă politică. Eu cred în democrație și cred ca inclusiv moțiunea de cenzură trebuie să fie un moment în care atât opoziția, cât și puterea, să explice lucruri românilor”, a spus Marcel Ciolacu după anunțarea rezultatului.

Declarațiile lui Ciolacu după ce moțiunea a picat:

Este oficial. Moțiunea de cenzură a picat cu 148 de voturi, dintre care 147 pentru și o abținere. Pentru a fi adoptată, era nevoie de votul majorităţii parlamentarilor, respectiv 233 de voturi favorabile.

Moțiunea nu a strâns nici măcar voturile parlamentarilor care au inițiat moțiunea. Au fost 155 de semnături pentru inițierea moțiunii, însă voturi pentru susținerea moțiunii au fost doar 147.

”Asta înseamnă să fii partid de Tik Tok, să ai 155 de semnături şi 147 de voturi”, a declarat deputatul USR Ionuţ Moşteanu, după anunţarea votului. 

Moțiunea împotriva Guvernului Ciolacu 2 a picat cu 147 pentru din necesarul de 233, potrivit unor suse politice.

Votul asupra moțiunii s-a încheiat. Acum urmează numărarea voturilor. Rezultatul votului va fi anunțat ulterior în plen.

Votul pentru moțiunea de cenzură a început.

Unii parlamentari AUR au mers în fața biroului unde este premierul Marcel Ciolacu pentru a-i transmite că trebuie să plece de la Guvern.

Deputatul UDMR Csoma Botond a lansat mai multe atacuri la adresa partidelor care au depus moțiunea. „Fără telefoane sunteți zero barat” și „Foaie verde ananas, papagali ați fost, papagali ați rămas”, le-a transmis el parlamentarilor AUR, SOS și POT.

Parlamentul dezbate moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu 2. Opoziția formată din AUR, S.O.S. și POT urla din bănci împotriva deputaților puterii și USR, care au anunțat ca nu votează pentru moțiune.

George Simion a luat cuvântul și l-a acuzat pe premier că în spatele discursului despre „stabilitate” nu dorește decât „continuarea corupției”.

„Ți-ai bătut joc de organizarea tuturor alegerilor din 2024. Ai dat în ele de dracii le-a luat. Ai comasat, ai renumărat, ești vinovatul principal, împreună cu Klaus Werner Iohannis, de distrugerea democrației”, a declarat Simion.

Premierul Marcel Ciolacu prezintă acum punctul de vedere al guvernului privind moțiunea de cenzură depusă de opoziție. Pe timpul discursului, opoziția a scandat în mai multe ocazi: „Nordis. Nordis”

  • „Semnatarii moțiunii nu au înțeles nimic din lumea care se schimbă sub ochii noștri. Zero idei, zero soluții, zero alternativă!”
  • „Moțiunea de cenzură este, în schimb, o poză din viitorul pe care aceste partide populiste îl vor pentru România. O țară neguvernată, o țară în ruine, decuplată de la fondurile europene și incapabilă să mai plătească pensii și salarii”
  • „O țară care își alungă investitorii și care este lăsată pradă populismului anarhic. O țară slabă și ușor de manevrat de dușmanii săi”
  • „Ați transformat moțiunea într-o șaradă politică. Sunteți incapabili să vă puneți de acord între voi. Românii vă văd cum vă acuzați reciproc de trădare. Cine semnează, cine votează?! Când podeaua pe care stăm crapă sub noi, voi țipați isteric unii la alții care este mai vândut. Probabil așa înțelegeți voi suveranismul”.
  • „Astăzi aș fi vrut să vorbim despre economie. Dar cum poți să vorbești serios cu cei care au ca element central în planul lor economic ”apa, hrana și energia”?! Și care spun că industria calului înseamnă progres economic. Am muncit din greu în acești ani să facem sute de kilometri de autostradă, pentru mașini, nu pentru cai! Nu aveți nicio viziune economică, niciun plan coerent, acesta este adevărul!”
  • „Asta sunteți voi- niște ipocriți! Urlați isteric aici în Parlament cât sunteți în live, după care pactizați obosiți cu meniul globalist de la bufet!”
  • „Pe voi nu vă interesează lucrurile serioase și problemele cu care se confruntă cu adevărat românii. Infectați zi de zi societatea cu virusul minciunii și al urii. Mediul vostru în care vă reproduceți politic nu este stabilitatea, ci haosul.”
  • „Voi nu aveți niciun Dumnezeu! Voi aveți doar falși Mesia. Iar pe Dumnezeu l-ați luat ca agent electoral și îi duceți numele în deșert în fiecare zi.”
  • „Voi nu puteți fi suveraniști când liderul vostru nu e suveranist nici măcar față de propria persoană. Atunci când nu știi dacă te cheamă George sau Giordano, nu ai cum să fii suveranist!”
  • „Atunci când ești rezervă de candidat, nu ai cum să fii suveranist. Nici măcar față de propria conștiință. Ești doar o slugă pentru alt șef”.
  • „Este timpul să scoatem această țară din mirajul populismul anarhic și instituțiile să redevină puternice. Ura nu poate modela România!”

Senatorul AUR Petrișor Peiu citește acum textul moțiunii de cenzură. „Guvernul Ciolacu 2 este descalificat pentru că și-a încălcat propriul program de guvernare aprobat de Parlament”, spune senatorul.

„Vă rugăm să votați pentru demiterea guvernului condus de către Marcel Ciolacu, un guvern ilegitim, anacronic, necredibil, incompetent, imoral și abuziv”, mai afirmă Petrișor Peiu.

În plen au fost aduse și baloanele roșii ale opoziția și busola cu care a venit George Simion.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului va dezbate întâi moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu 2, iar apoi solicitarea de revocare a președintelui AEP, Toni Greblă.

George Simion a ajuns la Parlament cu „o busolă care indică N: Nordis”.

Parlamentarii AUR au venit cu baloane în care premierul Ciolacu este asemănat cu Pinochio.

Deși nu este parlamentar, Diana Șoșoacă este prezentă în Parlament și susține o declarație de presă, în timp ce parlamentarii S.O.S România țin mai multe afișe cu mesaje precum „Vine Șoșoacă să distrugă cloacă / Premierul Nordis trebuie să plece”.

Marcel Ciolacu a ajuns la Parlament. El a salutat jurnaliștii, dar nu a vrut să stea la declarații și a mers în biroul președintelui Camerei Deputaților.

Motivele pentru care opoziția cere demiterea guvernului

Partidele AUR, S.O.S România și POT au enumerat în moțiunea de cenzură șapte motive pentru care Guvernul Ciolacu 2 trebuie demis:

  1. „Guvernul actual este ilegitim” – pentru că, susțin semnatarii, „premierul Marcel Ciolacu a fost impus de un președinte ilegitim, Klaus Iohannis, în perioada în care acesta își încheiase deja mandatul constituțional”;
  2. „Premierul și-a pierdut credibilitatea” – în textul moțiunii se arată că imaginea lui Marcel Ciolacu „și a unor membri marcanți ai cabinetului este deja compromisă prin asocierea cu monstruosul scandal Nordis”;
  3. „Guvernul Ciolacu II este descalificat pentru că și-a încălcat propriul program de guvernare, aprobat prin Hotărâre a Parlamentului României” – Guvernul este acuzat de AUR, S.O.S. România și POT că a livrat „doar înșelăciune și austeritate impusă peste noapte”;
  4. „Guvernul Ciolacu II este evident incompetent în gestionarea fondurilor europene”;
  5. „Guvernul este profund imoral, invocând presiunea deficitului pentru a justifica înghețarea pensiilor și a alocațiilor”;
  6. „Guvernul este incapabil să asigure dezvoltarea sănătoasă a națiunii române” – Guvernul Ciolacu 2 este criticat pentru bugetul alocat Ministerului Sănătății;
  7. „Guvernul este abuziv și instrumentează practici profund străine democrației” – semnatarii moțiunii susțin că „premierul a transformat Poliția într-un instrument politic, iar guvernul răspunde în solidar pentru abuzurile girate de la nivel înalt. Abuzurile comise împotriva unor cetățeni pașnici, cu opinii politice diferite, subminează fundamentul democrației și erodează încrederea în instituțiile statului”. 

Câte voturi au AUR, POT și SOS

Pentru ca Guvernul Ciolacu 2 să fie demis, este nevoie de 233 de voturi ale parlamentarilor. În acest moment, coaliția PSD-PNL-UDMR și Minorități are 242 de parlamentari, care formează majoritatea necesară pentru că Executivul să aibă în continuare sprijin în Parlament. 

AUR, SOS, POT și neafiliații au în total 163 de voturi. USR are 59 de parlamentari. Deci, chiar dacă și USR ar vota moțiunea de cenzură, împreună cu AUR, POT, SOS și parlamentarii neafiliați (care nu e clar dacă vor vota moțiunea sau nu), ar fi 222 de voturi din cele 233 necesare.

Fără voturi din partea unor parlamentari ai puterii, moțiunea de cenzură nu poate să treacă. 

USR nu votează moțiunea, dar asigură cvorumul 

Deputatul și purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a spus joi, pentru HotNews.ro, că parlamentarii USR nu vor vota moțiunea de cenzură: „Vom sta în bănci să asigurăm cvorumul”. 

În acest context, voturile pentru susținerea moțiunii de cenzură vor veni, cel puțin în teorie, doar de la parlamentarii AUR, S.O.S. România și POT: 154. Dacă deputații și senatorii neafiliați vor vota de asemenea pentru demiterea Guvernului Ciolacu 2 vor fi în total 163 de voturi pentru moțiune. 

Negocieri purtate de AUR cu parlamentarii puterii. George Simion: Ciolacu i-a sunat pe parlamentari și le-a spus să nu se prezinte la votul pentru moțiune 

Contactat joi de HotNews.ro, George Simion a spus că „vom avea un barometru al corupției” cu ocazia votului asupra moțiunii de cenzură: „O busolă care indică N: Nordis”. 

„Acei parlamentari care sunt de partea corupților nu vor avea voie în bănci, aceasta este strategia lui Ciolacu care și-a sunat partidele și parlamentarii loiali să nu se prezinte. Ne așteptăm la surprize și la o separare simbolică a apelor: cei cinstiți de cei care, sub umbra proeuropenismului, îl țin în funcție pe un premier profund putred”, a spus George Simion. 

George Simion susține că parlamentarii puterii, de la PSD, PNL, UDMR și Minorități, „nu vor fi lăsați să voteze sau să fie prezenți la votul moțiunii”. 

„Vedem o îngrijorare îndeosebi la PNL pentru a împiedica prezența unor senatori mâine la sala de plen”, a mai transmis joi pentru HotNews.ro George Simion. 

Liderul AUR declarase marți, tot pentru HotNews.ro, că „există o promisiune de susținere” a moțiunii de cenzură „și din partea unui deputat din grupul minorităților”, adică un parlamentar care asigură majoritatea de 242 de voturi din Parlament a coaliției de guvernare.

Ce se întâmplă dacă pică Guvernul Ciolacu 2 

În eventualitatea în care moțiunea de cenzură primește cele 233 de voturi necesare în Parlament, Guvernul condus de Marcel Ciolacu este demis. 

Executivul va rămâne totuși la Palatul Victoria, ca interimar, până când Parlamentul va vota un nou Guvern. În tot acest timp, Guvernul interimar nu va putea da Ordonanțe de Urgență (OUG). 

Dacă Guvernul este demis, pentru numirea unuia nou președintele interimar Ilie Bolojan trebuie să cheme la consultări la Cotroceni toate partidele parlamentare, pentru a se forma o majoritate. După consultări, Bolojan va face o propunere de premier, care trebuie să își formeze cabinetul de miniștri și să primească votul de învestitură în Parlament, unde este nevoie din nou de o majoritate, adică 233 de voturi pentru. 

În situația în care moțiunea de cenzură nu va trece, opoziția, formată din AUR, USR, S.O.S. România și POT, nu mai pot depune o nouă moțiune în această sesiune parlamentară, care se încheie în iunie. O nouă moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu 2 va putea fi inițiată și depusă la Parlament abia sesiunea parlamentară următoare, adică începând cu luna septembrie. 

INTERVIURILE HotNews.ro