Moțiunea simplă împotriva ministrului Sebastian Burduja (PNL) a picat în Senat / Lider PSD: Față de alți miniștri de la Energie, domnul Burduja e lumină

Senatul a respins moțiunea simplă inițiată de AUR împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja, de la PNL. Deși inițial ceruse amânarea ședinței pentru marți, Burduja a fost prezent la Parlament unde a explicat de ce consideră că trebuie să rămână în funcție.
Dintre cei 120 de senatori prezenți, 54 au votat în favoarea demiterii ministrului, iar restul de 66 au votat „împotrivă”, astfel, Sebastian Burduja rămâne ministru.
Senatorii AUR, USR, S.O.S România și POT au votat „pentru”.
Burduja a spus că a venit la dezbaterea moțiunii din respect pentru români, „mi se pare un gest de bun simț sa spui ce ai făcut, ce vrei să faci”.
Pe de altă parte, senatorul S.O.S România Ninel Peia i-a transmis ministrului că nu ar trebui să fie supărat din cauza moțiunii, că ar trebui să se bucure pentru că a putut să își prezinte realizările în plen și că astăzi își va testa colegii din coaliție, că va vedea cine îl susține.
Ștefan Pălărie, senator USR, l-a comparat pe Sebastian Burduja cu robotul ION, primul robot bazat pe tehnologia de Inteligență Artificială, care a fost consilier onorific al premierului liberal Nicolae Ciucă: „Nu am văzut pe cineva care în spatele atâtor cuvinte să nu facă nimic. Îmi aduceți aminte de robotul ION”.
La final, Burduja și-a exprimat dezamăgirea cu privire la calitatea dezbaterilor din Parlament.
„La începutul acestei dezbateri am făcut un apel la măsură, dar nu m-am gândit că vremurile sunt altele, calitatea dezbaterilor este alta”, a spus oficialul guvernamental.
Burduja, susținut de coaliție
Înainte de dezbaterea și votul pe moțiunea de cenzură, programate de la ora 16:00, pe holurile Parlamentului reprezentanții PNL și PSD și-au arătat susținerea pentru ministrul Burduja.
„Dacă v-ați uitat la acțiunile domnului ministru ele au fost în zona creșterii producției de energie electrică, chiar și verde, a încercat să repornească construcția reactoarelor de la Cernavodă. Nici pe departe nu va trece moțiunea, este o acțiune politicianistă, de campanie”, a spus Vasile Blaga, senator PNL și secretar al Biroului Permanent din Senat.
Și din zona PSD Burduja a primit laude. Robert Cazanciuc, senator PSD și vicepreședinte al Biroului Permanent din Senat a explicat de ce ceruse inițial ministrul ca dezbaterea pe moțiune să fie amânată cu o zi.
„Domnul Burduja a informat Senatul că era un eveniment în străinătate, unde participau mai mulți miniștri, dar, până la urmă, cred că a procedat în mod corect, a pus Parlamentul la locul potrivit, să vină când a fost solicitat”, a explicat Cazanciuc.
„Este dreptul opoziției să depună moțiune de cenzură, împotriva oricărui ministru. Domnul Burduja e un membru important al Guvernului, premierul l-a lăudat de mai multe ori, știe foarte bine activitatea domniei sale. Eu cred că față de alți miniștri, domnul Burduja e lumină”, a declarat Robert Cazanciuc.
Moțiunea intitulată „Ministrul Energiei – un lider fără direcție, între promisiuni verzi și realități gri” a fost semnată de 45 de senatori ai opoziției (28 senatori AUR, 10 de la S.O.S. România și șapte de la POT).
Parlamentul va dezbate miercuri o nouă moțiune simplă de cenzură, împotriva lui Cătălin Predoiu
Mihai Enache, liderul deputaților AUR, a anunțat luni, 24 martie, că vor depune o moțiuni de cenzură împotriva miniștrilor de la Energie, Sebastian Burduja, și Internelor, Cătălin Predoiu.
Senatorul AUR, Petrișor Peiu, l-a acuzat pe Burduja de politici „incompetente și lipsite de viziune care au lipsit țara de o producție suficientă de energie electrică”.
Moțiunea simplă de cenzură împotriva lui Predoiu, care este și președinte interimar al PNL, va fi dezbătută și votată de Camera Deputaților miercuri, de la ora 10:00
„Prin activitatea sa, girează o intimidare a populației. Ce am văzut zilele trecute, cu anumiți influenceri de pe TikTok sau de pe alte rețele sociale sociale, care au fost ridicați de acasă, care au fost umiliți în public, cum a fost cazul lui Bogdan Peșchir, este o formă de intimidare a cetățenilor și a alegătorilor”, a spus Mihai Enache.
Bogdan Peșchir a fost arestat preventiv în dosarul de corupere a alegătorilor în campania electorală de anul trecut, în favoarea lui Călin Georgescu.