Sari direct la conținut

Mucilagiul marin a reapărut în Marea Marmara din Turcia, stârnind îngrijorări legate de mediu

HotNews.ro
Mucilagiul marin a reapărut în Marea Marmara din Turcia, stârnind îngrijorări legate de mediu
Mucilagiu marin prezent în Marea Marmara din Turcia. Foto: Depo Photos/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Un strat gros de mucus de mare, cunoscut şi sub numele de „mucilagiu”, a reapărut în Marea Marmara din Turcia, stârnind îngrijorări legate de o posibilă repetare a crizei din 2021, care ameninţa să devasteze flora şi fauna marină din acea zonă, au raportat joi mass-media locale, potrivit Agerpres.

Cercetători de la Universitatea din Istanbul au descoperit un strat gros cu acea substanţă cleioasă la o adâncime de doar 22 de metri, a anunţat postul local de televiziune NTV. Ei se aşteaptau să găsească mucilagiul marin la o adâncime mult mai mare, de 300 de metri sub suprafaţa mării.

Separat, cercetătorii care studiau Golful Kocaeli săptămâna trecută au găsit şi ei mucilagiu marin aproape de suprafaţa apei, la adâncimi de 10-15 metri, a raportat NTV. Filmări subacvatice au confirmat că această problemă ecologică persistă.

Pericolul reprezentat de acest mucilagiu

Mucilagiul marin, descoperit pentru prima dată în cantităţi mari în 2021 în acea zonă, poate asfixia vieţuitoarele marine şi să perturbe întregul ecosistem al Mării Marmara.

Istanbul, Turcia. Iulie 2021. Mucilagiul reprezintă un pericol pentru vieţuitoarele marine. Credit foto: Serkan Senturk / Zuma Press / Profimedia

Melek Isinibilir Okyar, decanul Facultăţii de Ştiinţe Acvatice din cadrul Universităţii Istanbul, a avertizat că situaţia actuală este similară cu cea din 2021 şi că lipsa de acţiune ar putea să ducă foarte repede la un colaps al vieţii din acea mare, cu un impact grav atât asupra ecosistemului ei, cât şi asupra zonelor înconjurătoare.

„Marea Marmara ne roagă să îi auzim strigătul de ajutor”, a declarat Melek Isinibilir Okyar, care a participat la studiu, într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X. „Formarea mucilagiului la 20 de metri sub suprafaţa mării îi alarmează pe oamenii de ştiinţă ca mine”, a adăugat el.

Experţii atribuie fenomenul în mare parte deşeurilor menajere şi industriale.

Turcia a lansat o campanie majoră de curăţare în 2021 cu un plan de acţiune în 22 de puncte, o iniţiativă care a dus iniţial la reducerea mucilagiului marin.

INTERVIURILE HotNews.ro