Sari direct la conținut

Muntele Fuji din Japonia – fără zăpadă la această dată, un record

HotNews.ro
Muntele Fuji din Japonia – fără zăpadă la această dată, un record
Muntele Fuji văzut din zona magazinului Lawson Foto: Hiro Komae / AP / Profimedia

Muntele Fuji, un simbol al Japoniei, era încă lipsit de zăpadă luni, o situaţie ce nu a mai fost consemnată la această dată de la debutul înregistrărilor, în urmă cu 130 de ani, a anunţat agenţia japoneză de meteorologie.

Vârful vulcanului Fuji începe să fie acoperit de zăpadă, în medie, la 2 octombrie. Anul trecut, primii fulgi de zăpadă au fost observaţi la 5 octombrie, relatează agențiile France Presse și Agerpres.

Anul acesta însă, pe fondul temperaturilor ridicate, nu s-au observat ninsori, a raportat Yutaka Katsuta de la serviciul local de meteorologie din Kofu, centrul Japoniei.

De la începutul înregistrărilor, în 1894, prima ninsoare nu a apărut niciodată mai târziu de 26 octombrie (1955 şi 2016).

„Temperaturile au fost ridicate în această vară”, la fel ca în septembrie, „ceea ce a blocat aerul rece” propice zăpezii, a explicat Katsuta pentru AFP.

Potrivit meteorologului, schimbările climatice sunt probabil parţial responsabile pentru această întârziere. În 2024, Japonia a cunoscut cea mai fierbinte vară înregistrată vreodată, egalând recordul din 2023.

Muntele Fuji este acoperit de zăpadă în cea mai mare parte a anului, cu excepţia perioadei cuprinse între lunile iulie şi septembrie.

Muntele Fuji, Japonia, Foto: Profimedia Images/Charly Triballeau/AFP
Muntele Fuji, Japonia, Foto: Profimedia Images/Charly Triballeau/AFP

Mulţi excursionişti aleg atunci să îl escaladeze după lăsarea întunericului, pentru a vedea răsăritul de pe vârf, la o altitudine de 3.776 de metri.

Cu toate acestea, cel mai faimos munte din Japonia a înregistrat o scădere semnificativă a frecvenţei turiştilor în acest sezon, o consecinţă a deciziei autorităţilor nipone de a introduce o taxă de intrare şi o cotă zilnică de vizitatori pentru combaterea supra-turismului.

În această vară, Ministerul Mediului a înregistrat în jur de 178.000 de excursionişti, comparativ cu aproximativ 205.000 în anul precedent şi în perioada pre-pandemică, o reducere cu 14% între începutul lunii iulie şi începutul lunii septembrie.

Muntele Fuji se află la aproximativ două ore cu trenul de centrul metropolei Tokyo şi poate fi văzut pe o rază de kilometri, în special din capitală.

Acest munte maiestuos este un simbol al Japoniei, fiind imortalizat în numeroase opere de artă, inclusiv în celebra stampă „Marele val de la Kanagawa”, a pictorului japonez Katsushika Hokusai.

Ultima sa erupţie vulcanică s-a produs în urmă cu trei secole.

INTERVIURILE HotNews.ro