Sari direct la conținut

Muzica și cafeaua ne fac mai inteligenți și mai fericiți – studiu

HotNews.ro
Muzica este un foarte bun tratament pentru o bună funcționare a creierului, spun medicii, Foto: © Joe Ahead | Dreamstime.com
Muzica este un foarte bun tratament pentru o bună funcționare a creierului, spun medicii, Foto: © Joe Ahead | Dreamstime.com

​Un nou studiu a scos la iveală că muzica și cafeaua pot influența pozitiv activitatea undelor cerebrale beta, asociate cu performanța cognitivă și cu starea de bine.

Cu ajutorul algoritmului MINDWATCH, cercetătorii de la New York University Tandon School of Engineering au colectat date despre starea creierului prin intermediul dispozitivelor portabile, cum ar fi bărățările sau ceasurile inteligente și au constatat că muzica, dar și cafeaua produc semnale puternice care cresc activitatea undelor cerebrale beta. De asemenea, algoritmul MINDWATCH oferă posibilitatea de monitorizare non-invazivă a activității creierului, având potențialul de a contribui la dezvoltarea unor tehnologii personalizate pentru optimizarea funcției cognitive.

În cadrul studiului, cercetătorii au indus diferite stări ale creierului utilizând „stimuli inofensivi”. Acești stimuli au inclus sunete, gusturi și mirosuri. Cercetarea a avut ca scop explorarea stimulării activității undelor cerebrale beta, asociate cu o performanță cognitivă optimă, prin intermediul acestor stimuli inofensivi.

Cercetătorii au observat că muzica și consumul de cafea au fost asociate cu o creștere semnificativă a activității undelor cerebrale beta. De asemenea, au investigat efectul parfumului, care a dus la o diminuare a intensității frecvenței beta față de nivelul de bază, dar a îmbunătățit alte performanțe cognitive.

Una dintre concluziile remarcabile ale acestui studiu este că muzica generată de inteligența artificială a generat semnale mai puternice ale benzii beta decât muzica tradițională. „Muzica nu doar că ne conectează unii cu alții și ne înalță spiritul, dar este și un foarte bun tratament pentru o bună funcționare a creierului,” a precizat dr. Bogdan Florea, medic primar neurolog, pentru

smartliving.ro

.

Tipuri de frecvențe ale undelor cerebrale

Pulsațiile electrice oscilante continue din creier sunt cunoscute sub denumirea de unde cerebrale. Există cinci ritmuri recunoscute, numite „frecvențe”, la care acestea oscilează de la niveluri minime la niveluri maxime:

  • Undele gamma — oscilează la o frecvență peste 35 de Hertzi (Hz), adică mai mult de 35 de ori pe secundă. Cercetările anterioare le-au asociat cu starea de concentrare;
  • Undele beta — oscilează între 12 și 35 Hz și au fost corelate cu stările de anxietate, atenție și activitate mentală;
  • Undele alfa — au o frecvență cuprinsă între 8 și 12 Hz și sunt asociate cu atenția pasivă și relaxarea;
  • Undele theta — au o frecvență între 4 și 8 Hz și sunt asociate cu relaxarea profundă și focalizarea internă;
  • Undele delta — apar în timpul somnului și au o frecvență între 0,5 și 4 Hz.

În cadrul acestui nou studiu, cercetătorii au identificat diverse tipuri de corelații între intensitatea frecvenței beta și performanțele cognitive individuale.

Autorii au subliniat că rezultatele indică nevoia unei înțelegeri individualizate a modelelor undelor cerebrale pentru a interpreta concluziile.

Impactul muzicii, cafelei și parfumului asupra activității cerebrale

Autorii studiului i-au expus pe participanți la trei stimuli inofensivi: cafea, muzică și parfum.

Rezultatele au scos la iveală că diferitele genuri de muzică au produs o creștere constantă a activității frecvenței beta. Totuși muzica produsă de inteligența artificială a avut cel mai puternic efect.

Consumul de cafea a dus, de asemenea, la o creștere semnificativă a undelor cerebrale beta, în timp ce mirosul de parfum a scăzut frecvența beta, dar a îmbunătățit alte performanțe cognitive.

Efectele produse de muzica generată de inteligența artificială demonstrează că un stimul sigur precum muzica poate fi ajustat pentru a stimula mai bine activitatea frecvenței beta.

„În cadrul acestei cercetări, am folosit rețele neuronale de învățare profundă pentru a crea compoziții muzicale noi, bazate pe preferințele muzicale ale fiecărui individ. Abordarea noastră a implicat expunerea participanților la piese muzicale renumite și relaxante, în vederea evaluării preferințelor lor personale”, a explicat dr. Hamid Fekri Azgomi, coordonatorul principal al studiului.

Participanților li s-a solicitat să își exprime preferințele utilizând exemple din trei categorii muzicale: muzică clasică, inclusiv creații ale lui Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach și Frédéric François Chopin; „muzică de fantezie”, cuprinzând melodii din jocuri video precum Final Fantasy și Mario; și jazz, cu piese interpretate de Frank Sinatra și diverși artiști de jazz.

Cum funcționează algoritmul MINDWATCH

Dr. Rose T. Faghih a explicat că tehnologia MINDWATCH permite dispozitivelor portabile să funcționeze ca niște interfețe creier-computer. Scopul acestui demers este de a descifra stările interne ale creierului legate de stimularea cognitivă și performanță, permițând monitorizarea și îmbunătățirea acestor stări cognitive în contextul activităților zilnice.

Potrivit dr. Faghih, activarea sistemului nervos autonom duce la variații microscopice în declanșarea transpirației, generând modificări ale conductivității electrice a pielii, aspecte ce pot fi măsurate cu ajutorul unor dispozitive portabile. În cadrul studiului, cercetătorii au folosit brățări Empatica E4 și bentițe de păr Muse pentru a captura și observa undele cerebrale ale participanților.

Dr. Faghih și-a exprimat speranța că pe viitor, această metodă neinvazivă de monitorizare a activității undelor cerebrale va putea să îmbunățească starea de spirit și performanța cognitivă în diferite contexte, prin intermediul tehnicilor neinvazive.

De asemenea, Dr. Faghih a menționat că ia în considerare și folosirea altor stimuli siguri precum cei vizuali cu imagini cu peisaje liniștitoare, meditația, vibrațiile ușoare sau feedback-ul haptic, tehnologii de realitate virtuală și experiențe cu robotul terapeutic PARO.

„MINDWATCH își propune în cele din urmă să faciliteze reglarea în timp real a funcției cognitivă și performanței, pentru a le îmbunătăți într-un mod personalizat”, a subliniat medicul. (Sursa foto: Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro