Sari direct la conținut

Myanmar: Lidera guvernului, Aung San Suu Kyi a fost arestată de armată/ Posturile de radio şi tv de stat nu pot transmite/ Accesul la internet este perturbat

HotNews.ro
Aung San Suu Kyi (in mijloc), Foto: Agerpres
Aung San Suu Kyi (in mijloc), Foto: Agerpres

Lidera de facto a guvernului din Myanmar, Aung San Suu Kyi, a fost arestată de forţele armate, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al partidului condus de aceasta, Liga Naţională pentru Democraţie (LND), transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Am auzit că este reţinută în Naypyidaw (capitala ţării), presupunem că armata organizează o lovitură de stat”, a declarat Myo Nyunt. Potrivit acestuia, au fost arestaţi şi alţi oficiali ai partidului. Solicitat, purtătorul de cuvânt al armatei nu a fost disponibil imediat. Militarii denunţă de mai multe săptămâni nereguli în desfăşurarea alegerilor legislative din noiembrie, câştigate covârşitor de partidul condus de Aung San Suu Kyi.

Aceste arestări survin în contextul în care parlamentul rezultat din ultimele alegeri legislative urma să înceapă prima sesiune în câteva ore.

Sub pretextul pandemiei de COVID-19, alegerile ‘nu au fost nici libere şi nici corecte’, a acuzat săptămâna trecută într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al armatei, Zaw Min Tun.

Militarii susţin că au identificat milioane de cazuri de fraudă, printre care voturi din partea a mii de alegători centenari sau minori.

Peste 12 ambasade, inclusiv cea a SUA şi Delegaţia UE, au cerut vineri Myanmarului să „adere la standardele democratice”, alăturându-se ONU într-un cor al îngrijorării internaţionale faţă de o posibilă lovitură de stat.

Partidul condus de câştigătoarea Premiului Nobel pentru Pace din 1991, Aung San Suu Kyi – criticată pe scară largă la nivel internaţional pentru modul de gestionare a crizei musulmanilor rohingya dar care continuă să se bucure de sprijinul majorităţii populaţiei -, a câştigat fără drept de apel alegerile din noiembrie.

Alegerile din noiembrie au fost cel de-al doilea scrutin general după 2011, când junta militară care a condus ţara timp de jumătate de secol a fost dizolvată. Cu toate acestea, armata continuă să deţină o putere importantă deoarece controlează trei ministere cheie (Internele, Apărarea şi Frontierele).

  • Posturile de radio şi televiziune de stat nu pot transmite; accesul la internet este perturbat

Televiziunea de stat din Myanmar MRTV are probleme tehnice şi nu poate transmite, a anunţat luni pe Facebook canalul media, la doar câteva ore după ce a fost anunţată arestarea liderei Ligii Naţionale pentru Democraţie (LND) din Myanmar, Aung San Suu Kyi şi a altor personalităţi de rang înalt de către purtătorul de cuvânt al partidului LND, informează Reuters.

‘Din cauza dificultăţilor actuale de comunicare, dorim să vă informăm cu respect că programele obişnuite ale MRTV şi Myanmar Radio nu pot fi difuzate’, informează postarea de pe Facebook.

De asemenea, accesul la internet a fost grav perturbat, potrivit unui ONG specializat.

‘Întreruperile telecomunicaţiilor au început luni în jurul orei 3 dimineaţa (…) şi sunt susceptibile de a limita acoperirea evenimentelor curente’, a avertizat ONG-ul Netblocks.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro