NASA și MIT au creat un avion cu aripi ultra-flexibile care își pot schimba forma în zbor
Cercetătorii de la MIT și NASA au dezvoltat o aripă de aeronavă care își poate schimba forma în timpul zborului, o inovație care poate crește eficiența zborului, producției și întreținerii aeronavelor, potrivit MIT News, citat de Business Insider.
La aripa tradițională a aeronavei, numai părți ale acesteia, cum ar fi flapsurile și eleronul, se pot mișca pentru a schimba direcția aeronavei. Aripa proiectată de cercetătorii MIT și NASA ar putea să-și schimbe forma în întregime.
Aripa este alcătuită din sute de piese mici identice, care conțin componente rigide și flexibile, ce o fac mai ușoară și mai eficientă decât aripile tradiționale ale avionului. Deoarece aripa se poate adapta la caracteristicile specifice fiecărei manevre de zbor (decolare, aterizare, direcție etc.), ar putea oferi performanțe mai bune decât aripile tradiționale, care nu sunt proiectate pentru a optimiza performanța în timpul oricărui moment al zborului.
Componentele aripii sunt aranjate pe o structură de tip zăbrele care creează o cantitate mare de spațiu gol și este acoperită cu un material polimer subțire. Combinația dintre materialul aripii și structura sa o face la fel de rigidă ca un polimer de tip cauciuc (deși mult mai puțin dens) și la fel de ușoară ca aerogelul.
Benjamin Jenett, un student absolvent al MIT, a declarat pentru MIT News că aripa a avut rezultate mai bune decât se aștepta în timpul unui test într-un tunel de vânt la Centrul de Cercetare NASA din Langley, Virginia.