Sari direct la conținut

NASA și SpaceX vor încerca din nou să-i aducă pe Terra pe cei doi astronauți blocați de nouă luni pe Stația Spațială Internațională

HotNews.ro
NASA și SpaceX vor încerca din nou să-i aducă pe Terra pe cei doi astronauți blocați de nouă luni pe Stația Spațială Internațională
Lansarea misiunii Crew-10 (foto Jennifer Briggs/ZUMA Press Wire / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

SpaceX și NASA vor încerca din nou să lanseze vineri o capsulă Crew Dragon către Stația Spațială Internațională, iar cei doi astronauți „blocați” pe SSI din iunie 2024 vor putea fi aduși înapoi pe Terra, după ce capsula Boeing Starliner a avut probleme și nu a mai fost considerată sigură, în iunie anul trecut.

Butch Wilmore și Suni Williams sunt cei doi astronauți care au ajuns să stea pe SSI mai bine de 280 de zile, în loc de 8 zile.

Lansarea misiunii Crew 10 este programată pentru vineri, la ora locală 19.03 (23.03 GMT), de la Cape Canaveral, Florida, iar la bordul capsulei se vor afla doi astronauți din SUA, unul din Japonia și un cosmonaut rus. Andocarea la SSI ar trebui să se întâmple sâmbătă.

Dacă acest calendar va fi respectat, cei doi astronauți „blocați pe SSI ar trebui să revină pe Terra pe 19 martie, scrie USA Today.

De menționat că multe voci importante din industria spațială au pus în ghilimele termenul „blocați” ca referire la cei doi astronauți care au ajuns să stea peste nouă luni, în loc de opt zile. Mulți au spus că este o mare șansă pentru un astronaut să poată experimenta atâtea lucruri în spațiu.

SpaceX și NASA plănuiseră să lanseze miercuri, din Florida, acest nou echipaj format din patru astronauți, misiunea denumită Crew-10, însă o problemă apărută în ultimul moment la sistemele de sol ale rampei de lansare a dus la amânare.

Sosirea echipajului Crew-10 pe SSI, sâmbătă seara, va permite întoarcerea pe Pământ a celor doi astronauți veterani ai NASA care, în iunie 2024, au fost primii care au testat nava Starliner a companiei Boeing în zborul către SSI, scrie agenția AFP.

Capsula a avut multe probleme tehnice până la primul zbor cu echipaj, zbor care a fost realizat cu câțiva ani întârziere, față de calendarul inițial.

Problemele apărute la sistemul de propulsie al navei Starliner în timpul călătoriei spre ISS, în iunie 2024, au întârziat ceea ce trebuia să fie o misiune de (numai) opt zile. NASA a considerat că este prea riscant ca astronauții să se întoarcă pe Pământ tot cu nava de la Boeing, ceea ce a dus la actualul plan de revenire, cu ajutorul capsulei SpaceX.

SpaceX trimisese la sfârșitul lui septembrie o capsulă Crew Dragon către ISS, având la bord doar un astronaut american și un cosmonaut rus – în loc de patru pasageri, cât era prevăzut inițial – pentru a lăsa loc la întoarcere pentru Butch Wilmore și Suni Williams.

Cei doi astronauți au continuat să desfășoare cercetări științifice și activități de întreținere pe ISS, împreună cu restul echipajului, iar NASA a dat asigurări că aceștia sunt în siguranță.

Noul echipaj, care urmează să decoleze vineri, este format din doi astronauți NASA (Anne McClain și Nichole Ayers), un astronaut japonez (Takuya Onishi) și un cosmonaut rus (Kirill Peskov).

SUA și Rusia și-au continuat parțial colaborarea în domeniul spațial în ultimii ani, astronauții ruși fiind transportați cu nave SpaceX, iar cei americani, cu rachetele rusești Soyuz, în cadrul misiunilor de „rotație” a echipajelor pe ISS.

Această misiune se încadrează în același tipar, iar echipajul va desfășura experimente științifice și tehnologice la bordul laboratorului spațial.

După câteva zile de tranziție între echipaje, Butch Wilmore și Suni Williams urmează să revină pe Pământ alături de astronautul american Nick Hague și de cosmonautul rus Aleksandr Gorbunov, membri ai misiunii Crew-9.

„Rațiunea, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.
Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare.
INTERVIURILE HotNews.ro