Sari direct la conținut

NASA vrea o soluție radicală pentru aducerea de pe Stația Spațială a astronauților din misiunea Boeing

HotNews.ro
NASA vrea o soluție radicală pentru aducerea de pe Stația Spațială a astronauților din misiunea Boeing
Capsula Boeing Starliner (f0t0 NASA / AP / Profimedia)

NASA a anunțat miercuri că va decide până la sfârșitul lunii dacă cei doi astronauți ai unei misiuni Boeing care a întâmpinat probleme în zbor ar trebui să se întoarcă în cele din urmă de pe Stația Spațială Internațională cu SpaceX, potrivit AFP.

Noua navă spațială Starliner a Boeing a decolat la începutul lunii iunie cu primii săi astronauți, Butch Wilmore și Suni Williams, și de atunci a fost andocată la Stația Spațială (ISS).

Inițial, astronauții ar fi trebuit să se întoarcă pe Pământ opt zile mai târziu, însă problemele detectate la sistemul său de propulsie au determinat NASA să pună la îndoială fiabilitatea sa.

În prezent, NASA ia în considerare o soluție de rezervă radicală: întoarcerea echipajului peste câteva luni la bordul unui alt vehicul, o misiune obișnuită SpaceX.

Un comitet decizional este așteptat să se reunească „la sfârșitul săptămânii viitoare” sau „la începutul săptămânii viitoare”, a declarat miercuri Ken Bowersox, administrator asociat la NASA. O decizie ar trebui să fie luată în ultima săptămână din august, „dacă nu înainte”, a adăugat el.

Dacă se va decide că Starliner nu este suficient de sigur, nava spațială se va întoarce goală.

O misiune SpaceX, denumită Crew-9, ar urma să decoleze la sfârșitul lunii septembrie transportând doar doi astronauți în loc de patru. Conform planului, aceasta ar rămâne andocată la ISS până la întoarcerea sa pe Pământ în februarie, cu cei doi astronauți de la Boeing.

INTERVIURILE HotNews.ro