Sari direct la conținut

NATO ar urma să hotărască marți prelungirea mandatului lui Jens Stoltenberg în fruntea alianței – diplomați

HotNews.ro
Jens Stoltenberg, Foto: snapshot-photography/F Boillot / Shutterstock Editorial / Profimedia
Jens Stoltenberg, Foto: snapshot-photography/F Boillot / Shutterstock Editorial / Profimedia

Membrii NATO sunt așteptați să convină marți să prelungească mandatul secretarului general Jens Stoltenberg cu încă un an, relatează Reuters citând patru diplomați.

Decizia a fost semnalată la scară largă în ultimele săptămâni, dar ambasadorii la NATO sunt așteptați să aprobe oficial prelungirea mandatului în timpul unei întâlniri de marți, au spus diplomații, care au vorbit luni sub condiția anonimatului.

Stoltenberg a ghidat Organizația Tratatului Atlanticului de Nord în ciuda mai multor crize de când a preluat conducerea în 2014, ultima fiind războiul din Ucraina. El i-a adunat pe membrii NATO pentru a sprijini Kievul, încercând totodată să împiedice escaladarea războiului într-un conflict direct între NATO și Rusia.

Prelungirea mandatului lui Jens Stoltenberg, susținută de membrili NATO în lipsa unui consens pentru un succesor

Stoltenberg, în vârstă de 64 de ani, urma să-și încheie mandatul de secretar general al Alianței de securitate transatlantică la sfârșitul lunii septembrie, dar acum este probabil să rămână încă 12 luni.

Mandatul lui Stoltenberg a fost deja prelungit de trei ori și urma să demisioneze în septembrie, după nouă ani ca secretar general al Alianței militare, care a căpătat o importanță și mai mare de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Stoltenberg a declarat în februarie că nu caută o prelungire a mandatului său, dar membrii NATO i-au cerut să accepte acest lucru după ce nu au ajuns la un consens asupra unui succesor.

Printre candidați s-au numărat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace – care a spus deschis că i-ar plăcea postul – și prim-ministrul danez Mette Frederiksen, care a insistat public că nu este o candidată pentru postul. Mai mult, Mette Frederiksen a descris ideea ca Stoltenberg să rămână ca fiind „o soluție foarte bună”.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a spus că, dacă nu există niciun semn că alianța se va uni în jurul unui succesor, el a spus că o prelungire a mandatului lui Stoltenberg ar fi binevenită.

„Dacă nu cădem de acord asupra unui candidat pentru succesiune, NATO nu se va putea descurca fără un secretar general. Așa că sunt în mod firesc în favoarea unei prelungiri, în special pentru că prețuiesc cooperarea (cu Stoltenberg)” a spus el reporterilor.

Întrebat despre o prelungire pentru Stoltenberg, ministrul finlandez al apărării Antti Kaikkonen a răspuns: „Acea opțiune nu sună rău pentru urechile mele”.

În iunie, Stoltenberg lăsase să se înțeleagă deja că dacă nu va fi găsit un succesor, acesta ar urma să își prelungească din nou mandatul.

Întrebat în timpul unei vizite la Washington în iunie dacă a fost convins să rămână, Stoltenberg a spus: „Sunt responsabil pentru toate deciziile pe care trebuie să le ia această alianță, cu excepția uneia. Și acesta este despre viitorul meu. Aceasta este decizia celor 31 de aliați.”

De asemenea, la sfârșitul lunii iunie, un oficial american citat de AP spunea că membrii alianței militare occidentale au ajuns la un acord provizoriu pentru a-i cere secretarului general Jens Stoltenberg să rămână în funcție încă un an.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro