Sari direct la conținut

Navalnîi o anunță campanie de a-i întoarce pe ruși împotriva războiului din Ucraina, în ziua în care începe un nou proces împotriva sa

HotNews.ro
Aleksei Navalnii judecat intr-un nou proces, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Aleksei Navalnii judecat intr-un nou proces, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Politicianul rus Aleksei Navalnîi a anunțat luni începerea unei noi campanii împotriva președintelui Vladimir Putin și a războiului din Ucraina, în timp ce începe un nou proces, fiind acuzat de „extremism şi reabilitarea ideologiei naziste”, relatează Reuters și CNN.

Aleksei Navalnîi, care se află închis într-o colonie penitenciară din 2021, a anunțat luni începerea unei campanii care vizează întoarcerea rușilor împotriva războiului din Ucraina, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul său oficial.

„Astăzi începe un alt proces, care va adăuga mulți ani pedepsei mele. Dar vreau să folosesc această zi pentru a nu trezi simpatie pentru mine și pentru alți prizonieri politici. Vreau să chem pe toți la acțiune și să folosesc această zi pentru a anunța noul nostru și foarte important proiect. O mare mașină de agitație. Mașina adevărului. Nu doar vreum o facem, dar cu siguranță o vom face pentru a ne uni forțele în lupta împotriva minciunilor lui Putin și a ipocriziei de la Kremlin”, a spus Navalnîi, potrivit comunicatului.

Navalnîi, care postează pe rețelele de socializare prin avocații și aliații săi, i-a îndemnat pe ruși să își „unească forțele în lupta împotriva minciunilor lui Putin și a ipocriziei de la Kremlin”.

El a cerut specialiştilor în marketing şi IT, sociologi, politologi, donatori şi voluntari să se înscrie.

„Vom conduce o campanie electorală împotriva războiului. Și împotriva lui Putin. Doar atât. O campanie lungă, încăpățânată, obositoare, dar fundamental importantă, în care vom întoarce oamenii împotriva războiului”, a spus el.

Următoarele alegeri prezidențiale din Rusia sunt programate în 2024, iar Putin încă nu a confirmat dacă va candida.

Navalnîi a spus că ar putea avea în continuare un impact puternic prin mesaje direcționate, având în vedere că „orice bunică are acum WhatsApp și Telegram”.

„Activitățile noastre, desigur, vor fi declarate ilegale și subversive. Toate forțele aparatului de stat vor fi aruncate în lupta împotriva lor”, a spus Navalnîi.

„Ei bine, grozav, și ne vom arunca toate forțele în lupta împotriva aparatului de război, corupție și prostie”.

El a spus că Putin a fost un lider militar lipsit de talent care a condus „nebunește și prostește” Rusia într-o fundătură cu invazia sa pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Putin le-a spus în repetate rânduri rușilor că sunt angajați într-o luptă existențială în care Occidentul încearcă să folosească Ucraina pentru a provoca o „înfrângere strategică” Moscovei.

Jurnaliștii nu au avut voie în sala în care este judecat Navalnîi, iar transmisiune prin video s-a întrerupt după câteva minute

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, execută deja pedepse de 11 ani și jumătate, iar acum se confruntă cu o serie de acuzații legate de presupusa activitate „extremistă”. Achitările personalităților din opoziție sunt practic nemaiauzite în Rusia.

Jurnaliştilor care au călătorit la colonia penală unde Navalnîi este închis în Melekhovo, la aproximativ 235 km est de Moscova, li s-a interzis să intre în sala de judecată, dar au putut iniţial să urmărească procedurile prin video dintr-o cameră din apropiere, deşi sunetul abia se auzea.

Navalnîi, arătând slăbit, cu părul tuns scurt și îmbrăcat într-o uniformă neagră de închisoare, a stat în picioare și a vorbit tare timp de trei minute. El a cerut fără succes permiterea accesulului părinților săi în vârstă în sala de judecată și a contestat autoritatea judecătorului de la Moscova de a-l judeca într-o închisoare departe de capitală.

Dar videoul a fost întrerupt ulterior, iar un purtător de cuvânt al instanței a spus că procedurile suplimentare vor avea loc cu ușile închise.

Procurorii au spus că au primit dovezi ale unei „provocari” planificate – o sugestie respinsă de susținătorii Navalnîi.

„Ce poate fi mai sigur decât o colonie penală cu regim strict în care nimeni nu are nici măcar voie să intre în sală?” purtătorul de cuvânt al său, Kira Yarmysh, a postat pe Twitter.

Tatăl lui Navalnîi, Anatoli, a părăsit închisoarea spunând: „Fără rușine, fără conștiință, fără onoare”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro