Sari direct la conținut

Naziștii au fost tratați mai bine decât venezuelenii deportați de Trump, spune o judecătoare din SUA

HotNews.ro
Naziștii au fost tratați mai bine decât venezuelenii deportați de Trump, spune o judecătoare din SUA
Donald Trump. Credit foto: Photo Press Service / Bestimage / Profimedia

O judecătoare americană de Curte de Apel a declarat, luni, că naziștilor le-au fost acordate mai multe drepturi pentru a contesta îndepărtarea lor din SUA în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial decât migranților venezueleni pe care i-a deportat administrația Trump, relatează Reuters.

Judecătoarea Patricia Millett l-a întrebat pe avocatul guvernului, Drew Ensign, dacă venezuelenii vizați de deportare în baza unei legi din secolul al XVIII-lea au avut timp să conteste acuzația administrației Trump potrivit căreia fac parte din gruparea Tren de Aragua înainte de a fi urcați în avioane și trimiși în El Salvador.

„Naziștii au avut parte de un tratament mai bun în temeiul Legii Inamicilor Străini (în original Alien Enemies Act, n.r.) decât a avut loc aici”, a susținut Millett.

„Cu siguranță contestăm analogia nazistă”, i-a răspuns Ensign.

Înainte ca administrația Trump să o invoce, Legea Inamicilor Străini din 1798 fusese folosită de doar trei ori în istoria SUA, cel mai recent pentru a-i scoate din țară pe imigranții japonezi, germani și italieni în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Administrația Trump a cerut curții de apel să ridice interdicția dispusă de judecătorul James Boasberg din Washington în 15 martie pentru utilizarea Legii Inamicilor Străini cu scopul de a justifica deportarea presupușilor membri ai grupării Tren de Aragua fără să existe decizii definitive din partea judecătorilor de profil.

Boasberg a spus că oamenii vizați de deportare în temeiul legii din 1798 trebuie să aibă șansa de a contesta acuzația cum că ar fi membri ai Tren de Aragua. Rudele multor migranți venezueleni deportați neagă presupusele legături cu gruparea infracțională.

După dispoziția de oprire temporară a deportărilor, Trump a cerut destituirea judecătorului James Boasberg. În replică, judecătorul-șef al Curții Supreme, John Roberts, a emis un comunicat în care a atras atenția că recursurile, nu destituirile, sunt răspunsul adecvat când există dezacorduri cu privire la deciziile judiciare.

Boasberg analizează și dacă nu cumva administrația Trump i-a încălcat ordinul pentru că nu a dispus întoarcerea zborurilor după emiterea deciziei. Președintele a cerut anularea interdicției și susține că justiția, nu administrația sa, este cea care exagerează.

Avocatul guvernului, Drew Ensign, susține că ordinul lui Boasberg trebuie anulat întrucât judecătorul nu are dreptul de a pune la îndoială dispozițiile prezidențiale în materie de afaceri externe.

„Ordinul tribunalului districtual reprezintă o intruziune enormă și fără precedent în puterile ramurii executive”, susține avocatul.

Judecătoarea Patricia Millett consideră că și acțiunile lui Trump au fost fără precedent.

În 15 martie, administrația Trump a deportat peste 200 de persoane către El Salvador, unde sunt reținute într-o închisoare antitero în baza unui acord în care Washingtonul plătește 6 milioane de dolari pentru guvernul președintelui Nayib Bukele.

Boasberg a invocat condițiile precare din închisoare ca fiind unul dintre motivele de menținere a interdicției.

INTERVIURILE HotNews.ro