„Ne-am jucat cu focul, noi, ca țară! Nu va fi ușor în perioada următoare. Trebuie multă încredere”, avertizează guvernatorul BNR

Reducerea deficitului bugetar se va dovedi o sarcină dificilă, a spus marți Mugur Isărescu, repetând de cel puțin trei ori această frază.
„Problema principală a noastră nu este cursul, ci este finanțarea deficitului, finanțarea fluentă a deficitului bugetar. Nu va fi ușor în perioada următoare. Trebuie multă încredere. N-ai de unde să tai foarte rapid cheltuielile, ci poate cel mult să tai de la investiții. Nu se pot tăia salarii, sau să dai oameni afară rapid. Ăștia sunt povești!”, a spus guvernatorul, întrebat care sunt în opinia lui principalele probleme din economie.
„Reducerea asta a cheltuielor publice nu este fără efecte”
Isărescu a mai avertizat că reducerea cheltuielilor publice este de natură recesionistă: „Reducerea asta nu este fără efecte. Multe dintre cheltuielile esențiale ale statului român – sănătatea, educația – sunt subfinanțate de ani de zile, nu sunt suprafinanțate. Mai avem și cheltuielile militare, care cu greu vor scădea. Tema este dificilă!”.
Esențial, în opinia lui, este să fie păstrată credibilitatea politicilor pentru a avea finanțarea necesară.
„Reducerea deficitului este greu de făcut pentru că nimeni nu vrea să plătească nota de plată. Cum faci distribuirea costurilor acestor ajustări este altă problemă esențială, chiar dacă e de natură politică. Politicienii vor stabili acea formulă de a distribui treptat și sustenabil reducerea cheltuielilor sau creșterea veniturilor, astfel încât să nu accentueze problemele sociale, să nu cadă numai pe spatele unui grup social. Iar asta este o decizie destul de grea!”, mai spune Isărescu.
Potrivit acestuia, există soluții de a evita austeritatea, „acest cuvânt care sperie”, după cum l-a clasificat el. În opinia Băncii Centrale, soluția este să strângem cureaua treptat, să instituim un „program de dietă”, care înseamnă să reducem deficitul treptat, nu brutal, ci cu 0,7-1 punct procentual anual, adică să fie sub creșterea economică. „Dar pentru asta trebuie să asiguri o creștere economică de 2-3%!”, spune Isărescu.
Reamintim că în primul trimestru creșterea a fost de 0,2%, potrivit datelor Statisticii.
„Ne-am jucat cu focul, noi ca țară!”
„Nu va fi un lucru ușor ca în același timp să păstrezi credibilitatea, să reduci sustenabil deficitul și să nu creezi recesiune. E o combinație foarte grea. Dar se poate face, nu e imposibil”, mărturisește Isărescu.
Prioritatea e restabilirea încrederii pieței de capitaluri. „Ea a fost zguduită, nu tulburată. Aici ne-am jucat cu focul, noi ca țară. Dacă cineva vorbește de naționalizare, doar piața de capital, ce poate să facă, să zică: „Da, am venit să-mi tai capul!”? Bineînțeles că pleacă. Și au fost ieșiri mari de capital! Restabilirea încrederii este esențială, dar în condiții de pace socială!”, a avertizat el marți.
Pentru șeful BNR, nu ai cum tăia rapid cheltuielile. „Asta cu hai să reducem cheltuielile bugetare… care anume? De unde tai? Nu poți să o faci cu toporul. Singurele cheltuieli care se pot reduce rapid sunt, din păcate, cele cu investițiile care vor duce și mai jos creșterea economică spre recesiune!”, spune Isărescu.
Creșterea veniturilor este inevitabilă, în opinia lui. Nu poți avea cele mai mici venituri fiscale din Europa, dar să trăiești la același nivel ca în Europa. „Cum să ai școli ca în Europa, spitale ca în Europa și așa mai departe? Este un conflict de gândire”, a mai explicat el.