Sari direct la conținut

„Ne vedem mâine, tata”. Un bărbat a murit desculț lângă gardul Spitalului Brăila. Pacientul a plecat din salon fără să-l oprească nimeni

HotNews.ro
Spital, Foto: Gan Hui / Dreamstime.com
Spital, Foto: Gan Hui / Dreamstime.com

Mai multe anchete sunt în desfășurare la Spitalul Județean Brăila, după ce un pacient în vârstă de 53 de ani a fost găsit fără suflare lângă gardul unității medicale, relatează presa locală. Polițiștii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă și neglijență în serviciu.

Victoraș Grozavu, în vârstă de 53 de ani, a murit la 16 octombrie, aproape de gardul Spitalului Județean Brăila, unde era internat în secția Cardiologie, potrivit Info Brăila.

Familia bărbatului a depus o plângere la Colegiul Medicilor și acuză că personalul medical „ar fi tratat cu lejeritate îngrijorările privind starea acestuia”, notează DeBrăila.

Fiul lui Victoraș Grozavu a povestit că tatăl său a început să se simte rău pe 5 octombrie, având „simptome de infectie respiratorie, expectoratii violente la nivelul gatului si nasului care il impiedicau sa vorbeasca fluent si sa respire eficient, insotite de umflarea membrelor inferioare de la rotula in jos si anumite rani de tip ulceratii varicoase”.

Bărbatul a fost internat în ziua aceea în secția de Cardiologie, unde un medic a transmis familiei că a fost diagnosticat cu insuficiență cardiacă.

Ulterior, familia a primit asigurări că umflăturile membrelor inferioare se vor ameliora cu Furosemid.

Bărbatul, care făcea tratament pentru diabet, a fost diagnosticat și cu edem pulmonar în urma unei investigații radiologice, iar pentru simptomele respiratorii i s-a recomandat Paracetamol, medicament cumpărat de către familie din afara spitalului.

Bărbatul devenise incoerent

Pacientul a avut stări de rău pe tot parcursul internării, semnalate cadrelor medicale de către fiul său.

Pe 10 octombrie i s-a comunicat că va face un consult ORL, dar acesta nu a fost efectuat până la decesul care a survenit la 16 octombrie, acuză fiul lui Victoraș Grozavu, precizând că „starea tatălui meu s-a deteriorat pe parcursul perioadei in care a stat în spital”, în plângerea către Colegiul Medicilor.

Cu o zi înainte de a muri, Victoraș Grozavu a început să se simtă din ce în ce mai rău, având dificultăți de respirație, în cele din urmă necesitând administrarea de oxigen.

În seara dinaintea decesului, cadrele medicale i-au cerut fiului să aducă două medicamente la spital, când a încercat să vorbească cu tatăl său, dar acesta nu a răspuns. Nefiind program de vizite, s-a grăbit să plece spunându-i „Ne vedem mâine, tata”.

La scurt timp, a fost sunat de tatăl său, care era incoerent, moment în care a plecat spre spital, unde a semnalat starea de confuzie a bărbatului de 53 de ani, indicând un posibil accident vascular.

Medicul de gardă a transmis familiei că, de fapt, pacientul ar suferi de sevraj, familia luându-i țigările, și pe fondul faptului că nu a mai consumat alcool de când a fost internat.

Bărbatul era un fumător înrăit și, în ciuda contraindicațiilor medicilor, ieșea deseori să fumeze.

Bărbatul a fost găsit mort rezemat de gardul Spitalului Brăila

Cadrele medicale au asigurat familia că i se administrează tratament pentru sevraj, însă în dimineața zilei de 16 octombrie medicul de gardă a informat familia că bărbatul a plecat din salon, probabil pentru a-și cumpăra țigări.

La scurt timp, poliția l-a sunat pe fiul bărbatului anunțându-l că tatăl său, îmbrăcat în pijamale și picioarele goale, a fost găsit mort spirijinit de gard, la aproximativ 10 metri de ieșirea spitalului, a declarat fiul său.

Un medic a sunat la poliție când a observat că bărbatul nu se mai află în salon, iar ofițerii l-au găsit în stare de inconștiență, în exteriorul unității spitalicești, fiind declarat ulterior decedat.

Potrivit Recorder, citat de DeBrăila, cauza decesului a fost infarct miocardic.

Directoarea Spitalului Județean Brăila, Mihaela Râșnoveanu, a invocat verificări interne ale Comisiei de Etică pentru a evita să dea explicații. „Sper să nu se mai întâmple”, s-a rezumat ea să spună. Ministerul Sănătății a anunțat că DSP Brăila și Consiliul Județean fac și ele cercetări.

  • „Bărbatul, care avea și niște sechele de AVC și era confuz, a dispărut și s-a dat alarma, conform protocoalelor. A fost găsit la 10-15 metri de poarta laterală, de poarta 2 a Spitalului, în pijama și desculț, mort. Fiul său a depus plângere și la Colegiul Medicilor și la Spital. eu pot să vă spun numai că am declarațiile medicilor, pentru că 3 medici l-au urmărit.
  • Medicii spun că nu respecta regimul și recomandările, continua să fumeze. Fiul său acuză că nu a fost nici tratat cum trebuie. Nu-i putem lega și nici nu-i putem ține închiși pe pacienți.
  • Mie mi se pare anormal și nefiresc, cum să iasă din spital când avem pază? Eu acolo văd greșeala. Sau mă rog, veriga slabă. Acum e o anchetă și la Spital, la nivel administrativ, la Colegiul Medicilor și la Poliție”, a declarat medicul Dragoș Voicu, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila, citat de Pro Brăila.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă. In urma activităților de cercetare efectuate, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Brăila s-au sesizat din oficiu și cu privire la săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu, fiind continuate cercetările pentru stabilirea cu exactitate a situației de fapt, potrivit Info Brăila.

Familia lui Victoraș Grozavu a depus plângeri la DSP, Colegiul Medicilor, la spital și la poliție. (sursă foto Dreamstime)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro