Sari direct la conținut

Netanyahu, invitat să vorbească în fața Congresului SUA

HotNews.ro
Antony Blinken și Benjamin Netanyahu , Foto: Haim Zach/Israel Gpo / Zuma Press / Profimedia
Antony Blinken și Benjamin Netanyahu , Foto: Haim Zach/Israel Gpo / Zuma Press / Profimedia

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost invitat de liderii republicani și democrați să se adreseze Congresului, a declarat vineri liderul Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, potrivit AFP.

„Suntem alături de statul Israel în lupta sa împotriva terorismului, în special într-un moment în care Hamas ține încă prizonieri cetățeni americani și israelieni, iar liderii săi pun în pericol stabilitatea regională”, au scris cei patru lideri din Camera Reprezentanților și Senat în invitația lor.

„Din acest motiv, în numele conducerii bipartizane a Camerei Reprezentanţilor Statelor Unite şi a Senatului Statelor Unite, am dori să vă invităm să vă adresaţi unei reuniuni comune a Congresului”, mai afirmă liderii din cogrfes.

Scrisoarea, care nu oferă o dată pentru discursul premierului israelian, este semnată de cei mai importanţi democraţi şi republicani din Cameră şi Senat.

Invitaţia vine după multe speculaţii, deoarece ajutorul militar suplimentar pentru Israel rămâne sub semnul întrebării, iar democraţii se confruntă cu presiuni, deoarece partidul rămâne divizat în privinţa gestionării de către Israel a războiului împotriva Hamas.

Preşedintele Joe Biden a prezentat vineri o propunere în trei etape pe care Israelul a prezentat-o ​​pentru a încheia criza din Gaza.

SUA nu consideră că Israelul a lansat o invazie pe scară largă a orașului Rafah în sudul Gazei, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, citat de BBC, într-o declarație susținută la câteva ore după ce forțele israeliene au ajuns în centrul orașului și au pus mâna pe un deal important din punct de vedere strategic, cu vedere la granița din apropiere cu Egiptul.

Președintele american Joe Biden a declarat în această lună că va limita livrările de arme către Israel dacă acesta va intra în „centrele de populație” din Rafah, unde sunt informații că încă se adăpostesc sute de mii de civili.

John Kirby a fost, de asemenea, chestionat cu privire la un atac israelian care a provocat un incendiu care a ucis cel puțin 45 de palestinieni – mulți dintre ei femei, copii sau bătrâni – într-o tabără pentru persoane strămutate.

Israelul a declarat că atacul a vizat și ucis doi înalți oficiali Hamas și că incendiul ar fi putut fi cauzat de o explozie la un magazin de arme Hamas din apropiere.

Adresându-se reporterilor, Kirby a descris imaginile de după atac drept „sfâșietoare” și „oribile”. „Nu ar trebui să fie nicio viață nevinovată pierdută aici ca urmare a acestui conflict”, a adăugat el.

SUA: „Nu vom sprijini o operațiune terestră majoră în Rafah”

Când purtătorul de cuvânt al Casei Albe a fost întrebat dacă atacul a încălcat limitele stabilite anterior de președintele Biden, el a spus că nu are „nicio schimbare de politică despre care să vorbească”.

„Nu sprijinim, nu vom sprijini o operațiune terestră majoră în Rafah”, a subliniat Kirby. „Președintele a spus că, dacă se întâmplă acest lucru, s-ar putea să fie nevoit să ia decizii diferite în ceea ce privește sprijinul”, a completat el.

Cu toate acestea, Kirby a precizat că SUA nu au văzut până acum indicii care să arate că Israelul a declanșat o invazie a orașului.

„Nu i-am văzut intrând cu unități mari, cu un număr mare de trupe, în coloane și formațiuni într-un fel de manevră coordonată împotriva mai multor ținte de la sol”, a explicat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro