Sari direct la conținut

„Nevăstuica nebună”: Piloții ucraineni vânează antiaeriana rusă cu un tip de misiune inventat de americani în Vietnam

HotNews.ro
Rachetă anti-radar AGM-88 HARM, Foto: Michael Fitzsimmons / Alamy / Alamy / Profimedia
Rachetă anti-radar AGM-88 HARM, Foto: Michael Fitzsimmons / Alamy / Alamy / Profimedia

Piloții ucraineni folosesc rachete HARM furnizate de Statele Unite și o tactică deosebit de riscantă ce datează de pe vremea războiului din Vietnam pentru a anihila sistemele antiaeriene ale rușilor, potrivit experților și imaginilor apărute online.

Astfel, în ultimele luni, au apărut online mai multe clipuri video ce arată piloți din forțele aeriene ale Kievului în misiuni de tipul „nevăstuica nebună” (Wild Weasel), notează Business Insider.

Acestea presupun ca piloții să intre intenționat în raza de acțiune a sistemelor antiaeriene inamice și pentru a permite acestora să le ia la țintă cu radarele lor.

Undele radar sunt apoi urmărite de sistemele electronice până la sursa lor și piloții ucraineni ripostează cu rachete de mare viteză HARM (AGM-88) înainte ca rușii să tragă în ei cu rachete sol-aer.

Mai mult, rachetele HARM se duc cu precizie spre țintă chiar dacă forțele rusești au oprit între timp sistemul radar.

Cele mai noi imagini cu un avion ucrainean pregătit să plece într-o astfel de misiune au apărut marți, iar în ultima vreme au fost postate pe rețelele de socializare clipuri cu piloți ucraineni în zboruri „Wild Weasel”.

„Cred că-ți bați joc de mine!”

Acest gen de misiune a apărut în timpul războiului din Vietnam, când sistemele sovietice amenințau să blocheze toate operațiunile aeriene ale americanilor deasupra nordului VIetnamului.

Pentru a anihila această amenințare, forțele aeriene ale Statelor Unite au răspuns cu îndemânarea și curajul „Nevăstuicilor Nebune”, care au desfășurat unele dintre cele mai dificile misiuni din Asia de Sud-Est, se spune pe site-ul muzeului forțelor aeriene din SUA:

Mott-oul neoficial al echipajelor „Wild Weasel” este YGBSM: „You Gotta Be Shittin’ Me” („Cred că-ți bați joc de mine”) și apare pe embleme unor escadroane aeriene.

Legenda spune că acesta ar fi fost răspunsul lui Jack Donovan, fost ofițer pentru război electronic pe un B-52, când a aflat că va zbura alături de un pilot egocentric într-o misiune care consta practic în a fi „o hârtie de muște” pentru antiaeriana inamică.

Potrivit memoriilor pilotului Dan Hampton, Jack Donovan a spus: „Vrei să zbor pe locul din spate al unui avion cu un pilot nebun care crede că e invincibil, să iau la țintă un sistem antiaerian în Vietnamul de Nord și să-l lovesc înainte să mă doboare? Cred că-ți bați joc de mine!”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro