Sari direct la conținut

Nicu Ștefănuță nu este candidatul care a luat cele mai multe voturi pentru Parlamentul European ca independent. Cine a fost înaintea sa în mandatele anterioare

HotNews.ro
Europarlamentarul Nicu Ștefănuță , Foto: Inquam Photos / Malina Norocea
Europarlamentarul Nicu Ștefănuță , Foto: Inquam Photos / Malina Norocea

Plecat din USR, eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost una dintre surprizele alegerilor europarlamentare din 9 iunie 2024, reușind, potrivit datelor provizorii din aproape toate secțiile de votare, să treacă pragul de 3% și să câștige astfel un nou mandat. A luat peste 250.000 de voturi ca independent, dar „recordul” este deținut de altcineva. E adevărat, în condiții speciale.

Nicu Ștefănuță rămâne în Parlamentul European după ce, candidând ca independent, a obținut mai mult de 270.000 de voturi la alegeri. Nu e însă primul independent care merge din România la Bruxelles, pe listă figurând nume mai cunoscute publicului de-a lungul timpului, însă doar unul a luat mai multe voturi ca el.

Este vorba de actorul Mircea Diaconu, în 2014, care a luat 379.582 de voturi, adică aproape 7%. Diaconu a beneficiat atunci de promovare mediatică puternică din partea unor televiziuni de știri (precum Antena 3), dar și de susținere politică venită din zona PSD sau liberală.

Cu cinci ani înainte, un alt candidat independent intrase în Parlamentul European, Elena Băsescu. 204.280 voturi și 4.22%. Presa vremii a scris că aceasta a fost susținută puternic la urne de PDL, partidul fondat de Traian Băsescu și din care EBA plecase înainte de alegeri.

În 2007, episcopul reformat Tokes Laszlo candidase și el independent și a trecut pragul de 3%, luând 176.533 de voturi, dar beneficiind de susținerea unei părți a formațiunilor maghiare din România (UDMR și Partidul Popular Maghiar din Transilvania – PPMT).

La alegerile din 2019, de acum 5 ani, a candidat și George Simion, ca independent. Atunci a luat doar 117.141 de voturi, insuficiente pentru a intra în legislativul de la Bruxelles. Acum, AUR s-a clasat al doilea ca partid în topul voturilor, dar Simion nu a figurat pe listă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro