Nicușor Dan, despre formarea noului guvern: „Bolojan rămâne opțiunea mea” / „Știm toți că în PSD sunt niște tensiuni”. Ce plan are pentru negocierile cu partidele

Președintele ales Nicușor Dan a declarat luni că Ilie Bolojan rămâne principala sa opțiune pentru funcția de premier, precizând că s-a întâlnit deja cu președintele interimar și există discuții în desfășurare pe acest subiect. El a subliniat din nou că își dorește ca din viitorul guvern al țării să facă parte partidele proeuropene, plus grupul minorităților naționale.
„M-am întâlnit cu domnul Bolojan, acum vin de la dânsul. M-am văzut aseară cu Dominic Fritz, a venit la sediul de campanie. Nu l-am sunat încă pe domnul Kelemen Hunor, dar o să îl sun în seara asta, pentru că a fost o mobilizare impresionantă a etnicilor maghiari și UDMR-ul contribuit foarte mult la asta și așteptăm să vedem ce se întâmplă în PSD, pentru că știm toți că sunt niște tensiuni acolo”, a spus Nicușor Dan, într-un interviu la B1 Tv.
„Ideal ca toate patru (formațiunile proeuropene, n.r.), plus minoritățile să facă un Guvern, să avem un Guvern stabil. (…) Domnul Bolojan rămâne opțiunea mea, fără să promit în momentul ăsta. E o discuție în curs, fiecare din oameni are niște așteptări, niște condiții, trebuie toate astea armonizate”, a mai declarat președintele ales.
El a mai avertizat că pentru România „o să urmeze o perioadă economică dificilă de câteva luni”.
„România a aruncat cu bani, cel puțin trei ani, și acum trebuie să corectăm. Corecțiile astea…Voi da un răspuns cam într-o săptămână, din momentul ăsta”, a spus Nicușor Dan.
Dan: Nu mă aştept ca discuțiile pentru noul guvern să se termine mai devreme de 3-4 săptămâni
Ulterior, la Prima News, Nicușor Dan a precizat: „Cu PNL-ul e relativ simplu, ei au un preşedinte intermar, cu USR-ul de asemenea, cu UDMR-ul de asemenea. O să fie nişte discuţii preliminarii şi nu mă aştept să se termine mai devreme de 3-4 săptămâni”.
„Mijlocul lunii iunie, da, şi discuţia despre guvern şi discuţia despre deficit vor fi cumva în paralel”, a arătat el, tot luni, despre discuţiile pentru formarea guvernului.
Nicuşor Dan a fost întrebat la Prima News și despre un tandem cu el preşedinte şi Ilie Bolojan premier.
„Este o posibilitate puternică, dar nu definitivă, pentru că evident că nu avem o majoritate în momentul ăsta, care să aibă această opţiune fermă. Dar este o variantă foarte potrivită, în opinia mea”, a spus președintele ales, potrivit News.ro.
Despre varianta ca Partidul Social Democrat (PSD) să insiste să dea premierul, Nicuşor Dan a afirmat că deocamdată nu este clară direcţia în care se îndreaptă formațiunea.
„Pentru moment nu e clară direcţia în care vrea să meargă PSD-ul. Sunt nişte clarificări interne pe care ei trebuie să şi le facă”, a explicat el.
Cele trei priorități ale mandatului de președinte
În interviul de la B1 TV, președintele ales a vorbit și despre cele trei priorități ale mandatului său:
- „Mai întâi trebuie să ne uităm la termenul scurt, pe termen scurt avem deficitul, o problemă foarte serioasă.
- Bineînțeles, suntem într-un context geopolitic complicat, cu un război la graniță, cu un efort european, trebuie ca România să se armonizeze cu statele europene pe toate chestiunile de securitate, inclusiv cu programul de înarmare.
- Al treilea lucru, bineînțeles, e formarea Guvernului. Primul și al treilea lucru sunt interconectate. Nu aș vrea să fiu un președinte care spune: iată, un prim-ministru și de aici descurcați-vă! Aș vrea ca de unde vom tăia banii și de unde rezolvăm problema asta să fie și responsabilitatea mea.”
Șefii serviciilor secrete
În ceea ce privește numirea unor noi șefi ai serviciilor secrete, Nicușor Dan precizat că se va ocupa de acest lucru abia după rezolvarea problemei deficitului și numirea unui nou guvern.
„Să trecem mai întâi de chestiunea deficitului, de reglarea parteneriatelor noastre pe securitate și pe formarea Guvernului și imediat după…”, a spus el.
Serviciile secrete „au meritul că au asigurat… România este o țară stabilă, sigură și au asigurat asta mulți ani. E adevărat că ce s-a întâmplat la alegerle din noiembrie a fost un eșec. Ca președinte vreau să lămurim cât de repede și cât mai temeinic chestiunea asta, pentru că nu e normal ca după șase luni din noiembrie să știm doar că avem un om de afaceri care a dat un milion de euro către niște influenceri, cam ăsta este rezultatul. Aici, ca președinte voi încerca să clarific responsabilitățile pe ce s-a întâmplat în alegerile din noiembrie”, a mai declarat Nicușor Dan, în interviul de la B1 Tv.
Fritz: Nu cred că putem să ne aruncăm într-o aventură, în care să încropim un guvern minoritar
Președintele interimar al USR, Dominic Fritz, a dezaprobat luni ideea unui guvern minoritar, fără susținere „reală” în Parlament, menționând că România nu își permite să se „arunce” într-o astfel de „aventură”.
El a opinat că PSD nu poate „fugi de responsabilitatea” situației bugetare în care a adus România.
„Nu este un secret că USR are 12% în Parlament. Avem 59 de parlamentari și asta înseamnă că nu va exista un guvern monocolor, doar cu USR. Deci, va fi nevoie de parteneri. Noi discutăm deschis cu toate partidele democratice. Eu cred că cel mai important lucru va fi ca acest guvern să își asume reforme reale, să răspundă la nevoile oamenilor, să vină cu niște oameni credibili, care să implementeze aceste reforme, dar și să proiecteze stabilitate și siguranță. Nu cred că putem să ne aruncăm acum în încă o aventură, în care încercăm să încropim un guvern minoritar, fără susținere reală în Parlament. Pentru că, până la urmă, legile importante se fac în Parlament”, a spus Fritz, într-o conferință de presă susținută la sediul USR, potrivit Agerpres.
Liderul USR a menționat că nu dorește „să traseze linii roșii”, dar a subliniat că partidul său nu va face parte dintr-un guvern care nu este condus de „oameni credibili”, care nu își asumă „reforme reale” și îndreptarea situației bugetare.
Dominic Fritz a adăugat că România se află într-o situație „critică” din punct de vedere al bugetului și că PSD ar trebui să precizeze care sunt soluțiile pentru depășirea acestei crize.
„Este o întrebare unde eu aștept cu interes răspunsul social-democraților, care ne-au dus – mai ales dacă vorbim despre situația bugetară din țară – într-o situație extrem de critică. Și aș vrea să știu care sunt răspunsurile lor pentru a scoate țara din această criză bugetară. Poate există mai multe forme de responsabilitate, dar e clar că PSD nu poate fugi de această responsabilitate. Și în funcție de răspunsul PSD, va trebui să vedem ce majorități stabile există”, a mai spus el.
Fritz a remarcat că, în contextul actual, USR „pare să fie partidul cu cea mai mare stabilitate” internă. „Vedem cum se sortează intern și PSD, și PNL. Și vom purta discuții cu oamenii desemnați de aceste partide”, a arătat el.
Situația din PSD
Marcel Ciolacu și-a anunțat luni demisia din funcția de președinte al PSD, în cadrul ședinței informale a conducerii social-democrate care se desfășoară la Vila Lac, au declarat surse din partid pentru HotNews.
Deocamdată doar Marcel Ciolacu a renunțat la postul din conducerea PSD, nefiind luată încă o decizie în privința celorlalți membri ai conducerii.
Demisia lui Ciolacu survine în contextul în care Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale, iar în zilele următoare trebuie să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru, poziție din care Ciolacu a demisionat deja pe 5 mai, a doua zi după primul tur al alegerilor.
Kelemen Hunor: UDMR n-ar intra într-un guvern minoritar
Luni seară, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că formaţiunea sa este deschisă dialogului cu preşedintele ales şi totodată să construiască alături de acesta.
„Azi după-amiază m-a sunat preşedintele ales, Nicuşor Dan, şi şi-a exprimat aprecierea faţă de comunitatea maghiară şi faţă de UDMR pentru sprijinul acordat. Şi el recunoaşte că am acţionat uniţi, dând dovadă de o mobilizare exemplară, aproape dincolo de propriile noastre limite. Suntem deschişi dialogului şi pregătiţi să construim împreună cu noul preşedinte ales”, a scris Kelemen Hunor, într-un mesaj publicat pe pagina lui de Facebook.
Săptămâna trecută, liderul UDMR, afirmase că viitorul guvern poate fi format dintr-o largă majoritate sau ar putea exista și un guvern tehnocrat, cu susținere, pentru o anumită perioadă, precizând că formațiunea sa nu ar intra într-un guvern minoritar.
Întrebat joi, 15 mai, la Europa FM care ar fi în opinia sa variantele pentru viitorul guvern, Kelemen Hunor s-a referit la o serie de posibilități, cea a unei majorități largi fiind în cazul în care Nicușor Dan devine președinte.
„Prea multe variante nu sunt în Parlament, în matematica actuală. Se poate forma o majoritate largă – asta înseamnă PSD, PNL, USR, UDMR, grupul minorităților naționale, dacă a câștigat Nicușor Dan. Se poate forma un guvern, vorbesc doar matematic, nu din punct de vedere politic, PSD, PNL, USR, minoritățile naționale, că tot o majoritate dă pe actuala formulă parlamentară și se poate găsi o soluție de guvern minoritar sau guvern cvasi-tehnocrat susținut de toți ceilalți pentru o anumită perioadă, dacă nu se poate forma o majoritate. Dar alte variante nu există”, a explicat liderul UDMR, la acel moment.
Întrebat dacă se poate forma un guvern fără PSD, el a răspuns: „Nu se poate, nu există. Deci PNL, USR, UDMR plus grupul minorităților naționale nu au majoritate, asta este guvern minoritar, de oriunde am lua e guvern minoritar. Se poate face o formulă majoritară când toată lumea intră la guvernare, mai puțin AUR, S.O.S. și POT, dar nu știu dacă se dorește, dacă se poate ajunge la o astfel de discuție”.
În context, Kelemen Hunor a spus, săptămâna trecută, că la PSD și la PNL e „degringoladă”.
„Trebuie să-i întrebați pe PSD-iști. Și la ei este degringoladă, și la PNL se simte, fiindcă e o artă, trebuie să fii artist să crești salariile, să crești pensiile, să arunci în 2024 deficitul bugetar la 9,3%, să semnezi contracte de investiții de trei ori cât ai în buget la dispoziție și să și pierzi alegerile. Nu s-a întâmplat nimănui în Europa, doar lui Ciucă și Ciolacu. (…) Ei au ajuns la concluzia că alegătorii lor s-au dus spre AUR și atunci ce strategie poți să faci? Mergi după alegătorii tăi, nu e o soluție, fiindcă asta înseamnă că te mănâncă AUR sau faci o politică prin care atragi alegătorii tăi înapoi? (…) E responsabilitatea fiecărui lider și fiecărui parlamentar să avem un guvern cât mai repede. Imediat după ce noul președinte va depune mandatul, trebuie să vină cu o propunere, discuțiile pot fi începute de luni, de marți, dar nu avem timp de pierdut”, a avertizat liderul UDMR, citat de Agerpres.
Anunțul lui Nicușor Dan în noaptea victoriei
Nicușor Dan a afirmat duminică noapte, după ce a câștigat cursa prezidențială, că încă de luni intenționează să înceapă „discuții informale” pentru formarea noului guvern și că își dorește în continuare ca Ilie Bolojan să devină premier, deși „nu pot să promit acum”.
„Pe partea politică voi discuta cu liderii politici, dar aștept să văd ce se întâmplă și în interiorul partidelor, la PSD pare că e o turbulență. Din informațiile mele, acolo sunt discuții. PSD are o tensiune internă pe care trebuie să și-o rezolve și cred că în următoarele zile vom vedea tensiuni acolo”, a precizat Dan, într-o intervenție la Antena 3 CNN.
De asemenea, el a precizat că în „câteva săptămâni” crede că va fi format noul Executiv.
„Discuția despre noul Guvern nu va fi doar despre cine va fi prim-ministru, ci și despre setul de măsuri pe care să le luăm cel puțin până la finalul anului”, a continuat Nicușor Dan.
„Una dintre întâlnirile din această săptămână va fi cu domnul Bolojan”, a precizat el.
Matematica din Parlament
Despre viitorul guvern, Nicușor Dan spunea, în campanie, că e nevoie de reforme și curaj: „Discuția importantă este despre guvernare după 18 mai. România are nevoie de un guvern care să aibă curaj să facă reforme. Discuția despre cum va arăta Guvernul va avea loc imediat după 18 mai”.
Acum, când Nicușor Dan a câștigat alegerile, există mai multe scenarii: cel al unui guvern minoritar, unul format din PSD, PNL, UDMR și minorități sau unul format în jurul unei coaliții extinse din care să facă parte toate partidele proeuropene.
Pentru a începe oficial mandatul, Nicușor Dan trebuie să depună jurământul în fața celor două camere ale Parlamentului, reunite în ședință comună. Acest lucru ar putea avea loc luni, 26 mai, însă o decizie clară în acest sens va fi luată în cursul zilei de astăzi, au declarat pentru HotNews surse politice. Este nevoie de discuții atât cu președintele interimar, Ilie Bolojan, cât și cu Nicușor Dan, pentru a stabili data exactă.
Odată ce Nicușor Dan începe oficial mandatul, pot începe și discuțiile formale pentru formarea unui guvern.
O primă ipoteză este aceea în care PSD decide să fie în continuare la guvernare. În acest scenariu, s-ar putea forma cu PNL, USR, și UDMR o majoritate solidă formată din 301 parlamentari. Ca un guvern să fie validat, are nevoie de minimum 233 de voturi.
Mai există și opțiunea unui guvern minoritar, despre care și Nicușor Dan spunea că „este una dintre variante”. În acest scenariu, PNL, USR, UDMR, alături de minoritățile naționale, ar intra la guvernare având susținerea social-democraților în Parlament.
În cazul în care PSD nu va susține această formulă de guvernare, 122 de voturi ar fi pierdute, iar PNL USR și UDMR nu ar putea forma o majoritate, având doar 162 de parlamentari sau 179 dacă se alătură și minoritățile naționale. Așadar, orice guvern are nevoie și de susținerea social-democraților din Parlament, în cazul în care nu vor intra la guvernare.
În timpul campaniei electorale, Nicușor Dan a declarat de mai multe ori că și-ar dori ca Ilie Bolojan să fie premier. Duminică noapte, chestionat dacă rămâne la varianta Bolojan premier, noul președinte ales a răspuns: „Mi-aș dori, da, dar nu pot să promit acum”.
După încheierea interimatului de la Cotroceni, Ilie Bolojan se va întoarce la PNL. În cazul în care Bolojan va accepta să formeze un guvern, PSD, partidul care a câștigat cele mai multe voturi la alegerile parlamentare, va pierde funcția de prim-ministru.