Sari direct la conținut

Nicușor Dan vrea să recupereze bucata retrocedată din parcul IOR: „O să ne înscriem la masa credală cu 35 de milioane de euro, valoarea amenzii”

HotNews.ro
Nicușor Dan vrea să recupereze bucata retrocedată din parcul IOR: „O să ne înscriem la masa credală cu 35 de milioane de euro, valoarea amenzii”
Porțiunea retrocedată a parcului IOR/ Sursă foto: Bogdan Stamatoiu

Primarul Nicușor Dan a afirmat, într-o postare pe Facebook, că Primăria Generală vrea să recupereze bucata din parcul IOR care a fost retrocedată, un pas în această direcție fiind înscrierea municipalității la masa credală cu suma de 35 de milioane de euro. Este contravaloarea amenzii aplicate fostei proprietare pentru distrugerea spațiului verde, însă aceasta a murit, iar succesorii săi sunt deocamdată necunoscuți.

„Suntem hotărâți să recuperăm bucata retrocedatǎ din parcul IOR. O să ne înscriem la masa credală cu suma de 35 de milioane de euro, valoarea amenzii pentru distrugerea spațiului verde aplicate anul trecut. Deși este un proces de durată, sunt optimist că vom reuși să răscumpărăm cu acești bani cele 12 hectare de spațiu verde pentru comunitate”, a spus primarul.

Potrivit lui Nicușor Dan, parcul IOR a fost retrocedat în 2006 de către primărie fără să fie luate în calcul „dovezile clare” că acest spațiu verde era vital pentru comunitate.

„În 2012–2013, când primăria de sector a declanșat un litigiu împotriva Primăriei Generale pe acest subiect, reprezentanții municipalității au refuzat să prezinte dovezile care ar fi confirmat statutul de parc. Zece ani mai târziu, instanța a hotărât definitiv că terenul nu este parc – o decizie pe care, din păcate, noi nu o mai putem contesta”, a precizat Nicușor Dan.

În anul 2023, primarul general, Nicușor Dan, a dat o amendă de 35 milioane de euro proprietarului terenului, Maria Cocoru, pentru defrișările de pe bucata retrocedată în IOR.

Proprietara a contestat amenda, dar între timp a murit, iar Judecătoria Sectorului 3 a respins cererea de anulare a amenzii din această cauză. Întrebarea este ce se întâmplă mai departe cu amenda, fiind o discuție dacă aceasta se pune la masa succesorală sau nu, opiniile juridice fiind împărțite.

Deocamdată nici nu este clar cine sunt moștenitorii, iar în cartea funciară succesiunea apărând ca nefinalizată.

Însă tăierile copacilor din zona retrocedată continuă, astfel că, la finele lunii ianuarie, primarul general a avertizat că, dacă acestea vor continua, amenzile aplicate de municipalitate ar putea ajunge la 350.000.000 de euro, câte 35 de milioane pentru fiecare hectar, ținând seama că amenda din 2023 s-a dat pentru distrugerea spațiului verde de pe un singur hectar.

INTERVIURILE HotNews.ro