FOTO Aproape toți copacii de pe cele 12 hectare retrocedate în Parcul IOR au fost tăiați fără aviz
Acolo unde acum 2 ani era o pădure, azi a rămas gol. Doar de la începutul lunii noiembrie, au fost tăiați fără aviz peste 100 de arbori, potrivit informațiilor comunicate de reprezentanții municipalității, la solicitarea HotNews.ro.
Potrivit imaginilor de la fața locului, au mai rămas în picioare circa 30 de arbori, platanii de pe aleea centrală, câțiva brazi și stejari și câțiva arbori pe margine. Vineri, drujbele se auzeau în continuare în parc.
Potrivit datelor comunicate de reprezentanții Primăriei Capitalei, vineri, până la ora prânzului, s-au tăiat 17 arbori. Poliția Locală a Municipiului București a dat amenzi de 100 de lei/copac tăiat, iar dacă sunt plătite în 15 zile, ele se reduc la 25 lei de arbore. Cu aceste sume infime, se taie cu Poliția de față.
„Am fost de multe ori la IOR în ultimele zile fiindcă se taie în continuare arbori foarte vechi și foarte vii, sănătoși. Au tăiat un stejar de 100 de ani zilele trecute, pe lângă el mai sunt alți stejari la aceeași vârstă și urmează să-i taie probabil. Astăzi au tăiat în jur de 15 platani din aliniamentul de platani de acolo, care dovedește că acolo a fost parc. Platanii aveau din estimarea mea în jur de 50-70 de ani, poate chiar mai mult și erau cât se poate de vii”, a declarat pentru HotNews.ro Ana Maria Ciceală, fost consilier general USR, care a militat în ultimii ani pentru salvarea acestei zone verzi.
Aceasta spune că, în condițiile în care proprietarul terenului, Maria Cocoru, a murit, cei care taie arborii nu mai au voie legal să facă asta.
„Au fost tăiați de niște oameni care pretind că sunt în continuare mandatarii unei persoane decedate de câteva luni de zile și care, potrivit avocaților pe care i-am consultat eu, nu au niciun fel de mandat și în niciun caz nu ar fi putut să aibă mandat pentru a defrișa arbori și a-i incendia. Ba chiar, suspiciunea mea este că este uzurpare de calitate, faptul că ei pretind în continuare ca reprezintă o persoană decedată pe baza unui contract de mandat care a devenit nul odată ce persoana a decedat. Și cu toate astea, au tăiat arborii de față cu Poliția locală, în frunte cu directorul general”, a explicat Ana Maria Ciceală.
Cetățenii din zonă s-au mobilizat de fiecare dată și au chemat Poliția, însă tăierile au continuat. Zeci de filmulețe care arată masacrul din parc au fost puse pe paginile de Facebook ale grupurilor de inițiativă civică.
HotNews.ro a scris recent că autoritățile spun că tot ce pot să facă e să dea amenzile de 100 de lei/copac tăiat, iar dacă sunt plătite în 15 zile, rămâne 25 lei de arbore.
Primarul general, Nicușor Dan spune că va putea da o nouă amendă de 20.000 lei/mp abia după ce terenul va fi decopertat.
„În ceea ce privește defrișările, pentru că e proprietate privată, legea actuală ne limitează, nu putem face mai mult decât să le dăm amenzi proprietarilor, ceea ce polițiștii locali au și făcut, amenzi care, după cum bine cunoașteți, sunt derizorii”, a declarat Nicușor Dan pentru HotNews.ro, la începutul lunii noiembrie.
„Ce putem face și vom face, imediat ce acolo dispare iarba și apare pământ, o să-i amendăm pe proprietarii terenului pe Legea 24/2007 (legea privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localității), așa cum am mai făcut-o, adică 20.000 de lei/mp”, a mai spus primarul general.
În urmă cu un an, primarul general, Nicușor Dan, a dat o amendă de 35 milioane de euro proprietarului terenului, Maria Cocoru, pentru defrișările de pe bucata retrocedată în IOR.
Proprietara a contestat amenda, dar între timp a murit, iar Judecătoria Sectorului 3 a respins cererea de anulare a amenzii din această cauză. Întrebarea este ce se întâmplă mai departe cu amenda, fiind o discuție dacă aceasta se pune la masa succesorală sau nu, opiniile juridice fiind împărțite.
Deocamdată nici nu este clar cine sunt moștenitorii, iar în cartea funciară succesiunea apărând ca nefinalizată.
Anul trecut, în septembrie, pe cele 12 hectare mai erau peste 600 de copaci.
În 2021, pe cele 12 ha retrocedate în Parcul IOR erau sute de arbori, majoritatea în stare bună, dar și mai mulți arbuști. În perioada 2022-2024, aici au avut loc peste 25 de incendii, o parte din arbori fiind afectați. Defrișările au început în luna ianuarie 2023, iar de atunci au fost distruși sute de arbori.
Anul trecut, în septembrie, cetățenii din zonă au inventariat cam 80% dintre arborii de pe cele 12 ha retrocedate – respectiv 922, din care 582 au fost trecuți ca uscați. Acum mai sunt circa 60 de copaci viabili, potrivit datelor cetățenilor.