Sari direct la conținut

Nigel Farage, lăudat la Moscova, aspru criticat acasă după ce a susținut că Occidentul a provocat războiul din Ucraina: „Joacă doar în favoarea lui Putin”

HotNews.ro
Artizanul Brexitului, Nigel Farage, care în prezent conduce partidul britanic de extremă dreapta Reform UK, a stârnit indignare atât în rândul conservatorilor ,cât şi al laburiştilor, după ce a susţinut că Occidentul a provocat războiul din Ucraina, scrie sâmbătă AFP.
Nigel Farage, lăudat la Moscova, aspru criticat acasă după ce a susținut că Occidentul a provocat războiul din Ucraina: „Joacă doar în favoarea lui Putin”
Nigel Farage, stropit cu o băutură, după ce și-a lansat, în Clacton-on-Sea, Essex, campania pentru alegerile legislative, 4 iunie 2024. Sursa foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Nigel Farage a făcut aceste comentarii la BBC vineri seară, cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegerile legislative din 4 iulie.

Partidul său anti-imigraţie şi anti-sistem creşte în sondaje, apropiindu-se de Partidul Conservator al lui Rishi Sunak, care se află la putere de 14 ani. Alte sondaje arată că Reform UK chiar îi devansează pe conservatori (Torries) în intențiile de vot, notează Agerpres.

Acest fost europarlamentar care a jucat un rol major în campania pentru Brexit în 2016 a susţinut că încă din 2014 a spus Parlamentului European că va fi război în Ucraina.

„Mi s-a părut evident că expansiunea spre est a NATO şi a Uniunii Europene a dat (preşedintelui rus Vladimir Putin) un motiv să intre în război, spunând poporului său rus: «Vin din nou după noi!»”, a declarat Farage în interviul de vineri de la BBC.

Aşadar, „noi am provocat acest război”, a estimat şeful Reform UK, care candidează la alegerile legislative într-o circumscripţie din sud-estul Angliei.

Sunak denunță afirmaţiile „periculoase pentru securitatea Marii Britanii”

Prim-ministrul conservator Rishi Sunak a descris comentariile lui Nigel Farage drept „complet false”. „El joacă doar în favoarea lui Putin”, a susţinut şeful guvernului de la Londra.

Sunt afirmaţii „periculoase pentru securitatea Marii Britanii şi a aliaţilor săi, care se bazează pe noi”, a adăugat premierul.

După începutul invaziei ruse în Ucraina, din februarie 2022, Regatul Unit a fost printre principalii susţinători militari ai Kievului.

Liderul laburist: Trebuie să „spunem foarte clar că Rusia este agresorul”

La rândul său, liderul Partidului Laburist britanic, Keir Starmer, care urmează să devină premier după alegerile legislative dacă urnele confirmă sondajele ce prefigurează o înfrângere severă a conservatorilor, a denunţat şi el declaraţiile „scandaloase” ale lui Farage.

„Cine vine în Parlament trebuie să spună foarte clar că Rusia este agresorul, că Putin poartă responsabilitatea (pentru război) şi că suntem alături de Ucraina, aşa cum am făcut de la începutul acestui conflict”, a indicat liderul laburist.

„Parlamentul a vorbit cu o singură voce pe acest subiect de la începutul conflictului”, a amintit Keir Starmer.

Şi liderul Partidului Liberal-Democrat, o formaţiune pro-UE care s-a opus Brexitului, Ed Davey, a spus la rândul său că nu împărtăşeşte „nicio valoare” cu Nigel Farage.

„Mesajul meu către poporul britanic este că trebuie să sprijinim poporul ucrainean”, a subliniat Davey.

„Farage se face ecoul justificării josnice a lui Putin pentru invazia brutală a Ucrainei”, a spus anterior și ministrul de interne, James Cleverly, într-una din primele reacţii după comentariile liderului extremei drepte.

Televiziunea rusă laudă „luciditatea și rațiunea”

În schimb, remarcile lui Nigel Farage au fost bine primite în Rusia.

„Farage, un politician cu experienţă, urmează starea de spirit a electoratului” britanic, a remarcat un prezentator la postul public rus Pervîi Kanal.

„Tot mai multe personalităţi politice europene dau dovadă de luciditate şi raţiune”, a mai afirmat acest canal de televiziune, într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X.

INTERVIURILE HotNews.ro