Sari direct la conținut

„Nimeni nu ar trebui să ne dea lecții de morală”: Israelul nu permite niciun ajutor umanitar pentru Fâșia Gaza până când nu sunt eliberați ostaticii luați de Hamas / ONU critică „pedeapsa colectivă”

HotNews.ro
O femeie și un bărbat, în fața morgii, în Gaza, Foto: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia
O femeie și un bărbat, în fața morgii, în Gaza, Foto: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Israelul a anunțat joi că nu va exista nicio întrerupere în scopuri umanitare a asediului asupra Fâșiei Gaza până când nu vor fi eliberați toți ostaticii luați de Hamas, reacția autorităților de la Tel Aviv venind după ce Crucea Roșie a solicitat accesul cu combustibili pentru a evita ca spitalele copleșite să se „transforme în morgi”, transmite Reuters.

Israelul s-a angajat să anihileze mișcarea Hamas care conduce Fâșia Gaza, ca răzbunare pentru cel mai sângeros atac împotriva evreilor de la Holocaust încoace, când sute de bărbați înarmați au traversat sâmbătă gardul de protecție și au năvălit în orașele israeliene.

Luptătorii grupării islamiste au ucis cel puțin 1.300 de persoane, majoritatea civili împușcați în casele lor sau pe străzi, și au dus zeci de ostatici în Gaza.

Dimensiunea crimelor a ieșit la iveală în ultimele zile, după ce forțele israeliene au preluat controlul orașelor, găsind casele pline de cadavre, inclusiv femei violate și ucise și copii împușcați și arși.

Până în prezent, Israelul a răspuns prin plasarea enclavei, în care locuiesc 2,3 milioane de oameni, sub asediu total și prin lansarea celei mai puternice campanii de bombardamente din istoria de 75 de ani a conflictului israeliano-palestinian, distrugând cartiere întregi.

Autoritățile din Gaza afirmă că peste 1.200 de persoane au fost ucise și peste 5.000 de persoane au fost rănite în bombardamente. Singura centrală electrică a fost oprită, iar spitalele au rămas fără combustibil pentru generatoarele de urgență.

„Nimeni nu ar trebui să ne dea lecții de morală”

„Suferința umană cauzată de această escaladare este îngrozitoare și implor părțile să limiteze suferințele civililor”, a declarat joi Fabrizio Carboni, directorul regional al Comitetului Internațional al Crucii Roșii, într-un comunicat.

„Pe măsură ce Gaza rămâne fără energia electrică, spitalele sunt deconectate de la rețea, punând în pericol nou-născuții aflați în incubatoare și pacienții vârstnici dependenți de oxigen. Dializele la rinichi sunt oprite, iar radiografiile nu pot fi făcute. Fără electricitate, spitalele riscă să se transforme în morgi”, a adăugat el.

Ministrul israelian al Energiei, Israel Katz, a declarat că nu va exista nicio excepție de la asediu fără libertate pentru ostaticii israelieni.

„Ajutor umanitar pentru Gaza? Niciun întrerupător electric nu va fi deschis, niciun robinet de apă nu va fi pornit și nicio cisternă de combustibil nu va intra până când ostaticii israelieni nu se vor întoarce acasă. Umanitar pentru umanitar. Și nimeni nu ar trebui să ne dea lecții de morală”, a scris Katz pe platforma de socializare X.

ONU: Este o „pedeapsă colectivă” pentru Gaza

Câteva zeci de experți independenți ai ONU au condamnat joi „crimele oribile” comise de Hamas în Israel, precum și răspunsul statului evreu, pe care l-au denunțat ca fiind o „pedeapsă colectivă” împotriva Gaza.

„Condamnăm cu fermitate crimele oribile comise de Hamas”, au scris experții în drepturile omului, care sunt mandatați de ONU, dar nu vorbesc în numele organizației.

„Condamnăm, de asemenea, cu fermitate atacurile militare fără discriminare ale Israelului împotriva poporului palestinian din Gaza”, au adăugat ei.

––––––-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro