Sari direct la conținut

„Nivelul de risc crește”: Avertismentul generalului Keith Kellog după ce Ucraina a lovit aerodromurile strategice ale Rusiei

HotNews.ro
„Nivelul de risc crește”: Avertismentul generalului Keith Kellog după ce Ucraina a lovit aerodromurile strategice ale Rusiei
Keith Kellog, emisarul lui Donald Trump pentru Ucraina, în timpul unei întrevederi pe care a avut-o cu Volodimir Zelenski pe 20 februarie 2025, FOTO: Ukrainian Presidential Press Office / UPI / Profimedia Images

Emisarul pentru Ucraina al președintelui american Donald Trump afirmă că riscul de escaladare a războiului „crește foarte mult” după ce forțele ucrainene au folosit drone pentru a ataca mai multe baze aeriene rusești care găzduiesc bombardiere capabile să transporte arme nucleare, relatează Reuters.

Ucraina a anunțat că a atacat aerodromuri din Siberia și nordul îndepărtat al Rusiei weekendul trecut, lovind ținte aflate până la 4.300 km de linia frontului.

„Vă spun, nivelurile de risc cresc foarte mult adică, uitați-vă ce s-a întâmplat în weekend”, a spus generalul în retragere Keith Kellogg, emisarul lui Trump, într-un interviu acordat Fox News.

„Oamenii trebuie să înțeleagă, în domeniul securității naționale: când ataci o componentă a sistemului de supraviețuire națională al unui adversar – care este triada sa nucleară -, înseamnă că nivelul de risc crește, pentru că nu știi cum va reacționa cealaltă parte. Nu ești sigur”, a continuat el.

Rusia și Statele Unite dețin împreună aproximativ 88% din toate armele nucleare din lume.

Fiecare dintre cele două puteri are trei moduri principale de a lansa atacuri cu focoase nucleare, cunoscute sub numele de triada nucleară: bombardiere strategice, rachete balistice intercontinentale lansate de pe uscat și rachete balistice lansate de pe submarine.

Emisarul lui Trump avertizează despre impactul psihologic asupra Rusiei

Kellogg a spus că pagubele suferite de bombardierele rusești în weekend sunt mai puțin importante decât impactul psihologic asupra Rusiei și că este deosebit de îngrijorat de unele informații neconfirmate privind un atac ucrainean asupra unei baze navale din nordul Rusiei.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat marți că Trump nu a fost informat în prealabil despre atacurile ucrainene cu drone asupra bombardierelor rusești.

Rusia și Ucraina au purtat discuții la Istanbul luni, dar au înregistrat puține progrese în direcția încheierii războiului care durează de peste trei ani, de când Moscova a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina.

Kellogg a declarat că Ucraina a venit cu „o poziție foarte rezonabilă”, dar că Rusia a adoptat „o poziție foarte maximalistă”, iar obiectivul acum este „să se încerce construirea unui pod între cele două”.

INTERVIURILE HotNews.ro