Noi explicații ale ministrului Meleșcanu pentru dezastrul de la votul din diaspora: Ca să fie foarte clar – organizarea alegerilor revine BEC / Și întrebările la referendum au fost complicate, ceea ce i-a făcut pe mulți sa ceară lămuriri
- Redactia Hotnews
Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a prezentat luni raportul privind votul din diaspora din 26 mai, când mii de români au stat la cozi, iar unii dintre ei nu au apucat să voteze, el susținând, „ca să fie foarte clar”, că vinovat este Biroul Electoral, Ministerul de Externe având doar o obligație logistică. Meleșcanu a susținut din nou că principala cauză a problemelor a fost organizarea referendumului, el spunând și că cele două întrebări au fost „complicate”, iar mulți au avut nevoie de lămuriri.
”Vreau să precizez de la bun început un lucru care mi se pare important: pregătirea alegerilor și buna desfășurare revine în mod legal Biroului Electoral pentru secțiile din străinătate. Există și prevederi care se referă la Ministerul Afacerilor Externe. MAE asigură logistic procesul de votare. Ca să fie foarte clar: responsabilitatea este a Biroului Electoral pentru secțiile de votare. Ministerul Afacerilor Externe are obligația logistică, a declarat Meleșcanu, într-o conferință de presă susținută la sediul MAE.
El a susținut că în 8 februarie Ministerul de Externe a trimis o circulară către toate ambasadele din străinătate și le-a cerut să precizeze dacă mențin acele secții și care este numărul de români ce ar putea vota acolo, iar rezultatul a fost că s-a dublat numărul secțiilor, față de alegerile parlamentare.
Meleșcanu a reluat declarațiile potrivit cărora principala cauză pentru care au existat cozi, iar mulți români nu au reușit să voteze a fost organizarea referendumului. El a spus, în acest context, că întrebările de la referendum au fost complicate, ceea ce i-a făcut pe mulți să ceară lămuriri.
„Principală problemă a fost că în loc de un scrutin am avut două, în loc de un buletin de vot am avut trei buletine de vot. A fost îngreunat timpul. Dacă în general durează două minute timpul de votare, acum, odată cu aducerea referendumului a făcut că timpul să se tripleze, ceea ce a dus și la aceste probleme”, a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu.
O altă cauză a fost, potrivit lui Meleșcanu, estimarea nerealistă a numărului de alegători.
Teodor Meleşcanu a mai spus că Ministerul de Externe şi-a „epuizat resursele” pe care le poate pune la dispoziţia românilor din diaspora care vor să voteze.
„Este regretabil şi îmi cer scuze pentru toţi oamenii care au stat la coadă. (…) Ministerul de Externe şi-a atins pragul capacităţilor sale logistice”, a afirmat Meleşcanu.
El a precizat că i-a prezentat premierului raportul despre scrutinul din diaspora şi a chemat la consultări mai mulţi ambasadori din statele unde au fost probleme: Marea Britanie, Spania, Italia, Franţa, Belgia, Germania, Olanda, Irlanda, Finlanda, Danemarca, Austria, Cipru.
Ministerul Afacerilor Externe susține, în raportul privind votul din diaspora trimis premierului, că printre factorii care au dus la cozile interminabile de la secțiile de votare din străinătate se numără suprapunerea referendumului cu europarlamentarele, turismul electoral, mai exact „acțiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetățeni cu 5-6 autocare”, faptul că partidele nu și-au trimis reprezentanți în comisiile secțiilor de votare sau viteza redusă a internetului „în diferite țări și locații”, care a dus la probleme în funcționarea sistemului STS de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. MAE mai susține că „și-a îndeplinit toate obligațiile legale”, dar, în pofida „creșterii semnificative a secțiilor de votare”, „s-a dovedit că și-a epuizat resursele pentru asigurarea logisticii alegerilor din străinătate. În raportul obținut de HotNews.ro Ministerul de Externe mai arată că votul electronic sau prin corespondență nu reprezintă o soluție.