Sari direct la conținut

Norvegianul care a comis atacul armat de la barul gay London Pride din Oslo a fost condamnat la pedeapsa maximă cu închisoarea

HotNews.ro
Norvegianul care a comis atacul armat de la barul gay London Pride din Oslo a fost condamnat la pedeapsa maximă cu închisoarea
Zaniar Matapour în instanță, FOTO: Lise Åserud / NTB Scanpix / Profimedia

O instanță din Oslo l-a condamnat joi la 30 de ani de închisoare pe Zaniar Matapour, un cetățean norvegian naturalizat care a comis atacul armat din 2022 la un bar pentru persoane LGBT în timpul celebrărilor anuale ocazionate de „Marșul Pride”, relatează Reuters.

Matapour a ucis două persoane și a împușcat alte 9 după ce a deschis focul în London Pub, un cunoscut bar gay din Oslo, precum și într-un alt bar din apropiere.

Bărbatul în vârstă de 45 de ani, care s-a născut în Iran dar a fost naturalizat de Norvegia după ce a emigrat în țara nordică, este descris de poliție ca fiind un islamist radicalizat cu antecedente de boli mintale.

El a fost condamnat joi la 30 de ani de închisoare după ce a fost pus sub acuzare pentru omor și terorism în formă agravată. Sentința este cea maxim permisă sub legea norvegiană și în linie cu cea cerută de parchet.

Matapour nu va fi pasibil de eliberare condiționată înainte de a executa 20 de ani din sentință. Aceasta va putea fi prelungită pe termen nedefinit dacă autoritățile încă îl vor considera un pericol social.

„Instanța găsește că acțiunile în întregimea lor sunt atât de grave încât ar trebui aplicată sentința maximă”, notează verdictul pronunțat de judecători.

Aceștia i-au ordonat de asemenea bărbatului să plătească familiilor victimelor și supraviețuitorilor compensații de 112 milioane de coroane (aproximativ 10,6 milioane de dolari).

„Suntem mulțumiți că am avut parte de o judecată temeinică și bine argumentată din partea Curții Districtuale Oslo”, a declarat Christian Lundin, reprezentantul victimelor atacului, într-un comunicat remis Reuters.

„Suntem foarte satisfăcuți că instanța a acordat compensații în concordanță cu solicitările făcute în numele celor 312 indivizi (afectați)”, a adăugat acesta. Deocamdată nu este clar dacă Matapour va ataca decizia la o instanță de apel.

„Trebuie să citesc motivația deciziei mai în amănunt și o voi discuta cu clientul meu. Sfatul meu pentru el este că ar trebui să aibă în vedere un apel”, a spus Marius Dietrichson, avocatul lui Matanpour.

Matapour a comis atacul după ce a jurat credință Statului Islamic

Instanța a pronunțat verdictul la doar câteva zile după ce Oslo a organizat cea mai mare paradă Pride a sa din fiecare an, în jur de 70.000 de persoane participând la celebrările de anul acesta, echivalentul a 10% din populația orașului.

Anul trecut a fost înregistrat un număr record de 90.000 de participanți, mulți dintre ei prezenți pentru a comemora victimele atacului comis de Matapour. Acțiuni de comemorare au fost organizate și anul acesta.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Matapour a deschis focul în jurul orei 01:13 noaptea, la aproximativ 50 de minute după ce a jurat credință organizației teroriste Statul Islamic într-o înregistrare audio pe care a trimis-o unui prieten al său.

El a folosit două arme pentru a împușca oameni aflați atât în cele două baruri, cât și în afara lor, printre cei răniți numărându-se persoane care au încercat să fugă sau să se ascundă.

O comisie independentă de anchetă a concluzionat anul trecut că poliția ar fi putut preveni atacul dacă autoritățile ar fi acționat asupra unui pont primit de o agenție străină de informații.

INTERVIURILE HotNews.ro