Sari direct la conținut

Nou scandal în SUA: Bugetul de apărare trece primul obstacol în Congres / Republicanii anulează înlesnirile pentu pentru comunitatea LGBT+

HotNews.ro
Militari americani, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
Militari americani, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Bugetul anual al Pentagonului a trecut vineri de o etapă cheie în Congres, după ce a fost aprobat de Camera Reprezentanților, în pofida democraților care au criticat măsurile adăugate de membrii republicani, în special în ceea ce privește situația militarilor LGTB și avortul, potrivit AFP.

Textul aprobă suma de 886 de miliarde de dolari solicitată de președintele Joe Biden și prevede o creștere salarială de 5,2% pentru militari, un ajutor de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina și nouă nave noi pentru US Navy.

Cu toate acestea, aproape toți democrații din Camera Reprezentanților s-au opus textului – care este de obicei consensual – după ce parlamentarii conservatori au adăugat măsuri suplimentare care ar fi abrogat, printre altele, programele de promovare a diversității în domeniul apărării.

Noile prevederi ar anula, de asemenea, un potențial ajutor financiar pentru îngrijirea tranziției personalului militar transsexual, iar Pentagonului i s-ar interzice să arboreze steagul LGBT+ pe bazele sale.

Liderul republicanilor din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, a fost supus la presiuni din partea aripii drepte a micii sale majorități pentru a adăuga aceste măsuri, care vor fi aproape sigur abandonate în timpul negocierilor asupra textului în Senat, care vor începe săptămâna viitoare.

„Ceea ce a fost cândva un exemplu de compromis și de guvernare eficientă a devenit o odă a intoleranței și ignoranței”, a declarat un grup de parlamentari democrați într-o declarație vitriolantă.

Ronny Jackson, un fost medic de la Casa Albă devenitales republican, a introdus o măsură care interzice Pentagonului să acopere costurile de deplasare ale militarilor care merg într-un alt stat pentru a face un avort.

Democrata Lois Frankel a denunțat măsura ca fiind „absolut rușinoasă” și că ar „răpi libertatea de reproducere” a militarilor și femeilor „dispuși să își riște viața pentru a ne servi țara”.

De când Curtea Supremă a anulat anul trecut garanția constituțională a avortului, subiectul a devenit un punct de dispută important pe scena politică americană, în special în ceea ce privește ramificațiile sale în materie de apărare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro