Sari direct la conținut

Noul ambasador al Rusiei la București, primit de Iohannis la Cotroceni / Cine este Vladimir Gheorghievici Lipaev

HotNews.ro
Noul ambasador al Rusiei la București, primit de Iohannis la Cotroceni / Cine este Vladimir Gheorghievici Lipaev


Președintele Klaus Iohannis i-a primit joi, la Cotroceni, pe Nunțiul Apostolic în România, monseniorul Giampiero Gloder, pe ambasadorul agreat al Republicii Chile, Julio Antonio Bravo Iubini, și pe ambasadorul agreat al Rusiei, Vladimir Gheorghievici Lipaev, pentru prezentarea scrisorilor de acreditare. În comunicatul de presă transmis, Administrația Prezidențială vorbește despre discuțiile șefului statului cu ceilalți doi diplomați, fără a face vreo mențiune despre noul ambasador al Moscovei la București.

„Președintele Klaus Iohannis a exprimat sprijinul autorităților române pentru îndeplinirea cu succes a mandatului noului Nunțiu Apostolic la București. În cadrul discuțiilor cu Monseniorul Giampiero Gloder, au fost evidențiate principalele repere în relația bilaterală recentă, precum cele două vizite apostolice în România, efectuate de Sanctitatea Sa Papa Francisc în anul 2019 și, în urmă cu 25 de ani, de Papa Ioan Paul al II-lea. Nivelul foarte bun al relației bilaterale reprezintă o bază solidă pentru continuarea cu rezultate pozitive a proiectelor comune, în particular în domeniile social, cultural, dar și privind educația și sănătatea. În dialogul cu ambasadorul Republicii Chile, Președintele României i-a urat succes în îndeplinirea noului mandat și a exprimat interesul pentru intensificarea relațiilor româno-chiliene, precum și pentru dezvoltarea inițiativelor de colaborare sectorială.


La rândul său, ambasadorul Julio Antonio Bravo Iubini a salutat relațiile foarte bune cu România și a reiterat angajamentul pentru identificarea unor noi oportunități de cooperare între cele două state, menționând importanța vizitei oficiale a Președintelui României în Republica Chile pentru aprofundarea legăturilor dintre cele două state, inclusiv la nivel cultural”, a transmis Administrația Prezidențială.

Instituția nu face nicio mențiune legată de noul ambasador al Rusiei la București, Vladimir Gheorghievici Lipaev, primit la Cotroceni pentru prezentarea scrisorii de acreditare. Mai mult, pe site-ul Administrației Prezidențiale apar fotografii ale șefului statului cu reprezentantul diplomatic al Sfântului Scaun și cu ambasadorul dinChile, dar nu și cu Lipaev.

Tot joi, la Cotroceni a avut loc ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în care s-a decis donarea unui sistem de rachete Patriot către Ucraina.

Cine este noul ambasador al Rusiei la București, Vladimir Gheorghievici Lipaev

Președintele Vladimir Putin l-a eliberat pe Valeri Kuzmin din funcția de ambasador al Rusiei în România în data de 16 aprilie. Tot atunci, Putin l-a numit pe Vladimir Gheorghievici Lipaev în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse în România.

Lipaev, născut în 1959, a lucrat pentru Ministerul rus al Afacerilor Externe din 1981. Potrivit datelor oficiale, el a absolvit Institutul de Relații Internaționale din Moscova și a ocupat funcții atât în capitala rusă, cât și în străinătate, inclusiv în Norvegia și Germania, și vorbește limbile engleză, germană și franceză.

Lipaev a fost numit ambasador în Estonia la sfârșitul anului 2021.

În 2023, Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat că a retrogradat nivelul relațiilor diplomatice cu Estonia și l-a expulzat pe ambasadorul estonian din țară. Motivul oficial din spatele acestei mișcări a fost „reducerea dimensiunii ambasadei ruse din Tallinn”. Ministerul estonian de Externe a răspuns cu aceeași măsură, expulzându-l pe ambasadorul rus Vladimir Lipaev, scrie Novaia Gazeta.

Predecesorul lui Lipaev, Valeri Kuzmin, fusese numit ambasador în România pe 7 iunie 2016.

INTERVIURILE HotNews.ro