Noul contract educațional. „Ai vrut să scrie negru pe alb că elevul nu are voie să stea pe telefon la ore? Scrie. Că nu e voie cu fuste scurte și cu decolteuri adânci? Scrie”
- Georgiana Mihalcea
Ca fost cadru didactic, n-am înțeles nicio clipă de ce atâta patos, de ce atâta vâlvă în jurul noului contract educațional pe care părinții trebuie să îl semneze începând cu acest an școlar?! Scriu acest articol de opinie ca profesor și ca mamă de elev, care a petrecut ani de zile și la catedră, dar și în bancă (în calitate de însoțitor pentru fiul meu cu autism). Ca orice act oficial, contractul acesta conține drepturi și obligații, atât pentru părinți, cât și pentru școală, tocmai ca procesul educativ și, în definitiv copilul, să aibă de câștigat. Așadar, apare întrebarea firească: ce e rău în asta? Nu noi ne plângem că e nu e disciplină în școli? „Să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica!” vorba unui personaj celebru al lui Caragiale.
Din prima zi de școală au apărut știri alarmiste despre noul contract educațional pe care părinții trebuie să-l semneze când copilul începe un nou ciclu de învățământ. Nimic nou sub soare, astfel de contracte erau semnate și-n trecut. De data aceasta, însă, atenția a fost dusă spre sancțiunile financiare în caz de nesemnare, de neprezentare la ședințele cu părinții, de distrugere a bunurilor școlii.
De ce s-au speriat părinții de noul contrat educațional
Am dat o simplă căutare pe Google cu sintagma „noul contract educațional” și, majoritatea articolelor afișau titluri care mai de care mai de speriat: „amenzi de 1500 de lei pentru neprezentare la ședințele cu părinții”, „amenzi pentru nesemnarea contractului”, „obligații drastice pentru părinți”, „controversele noului contract educațional”. Înainte să pun și eu paie pe foc în comunitatea „Totul Despre Mame”, am sunat un prieten de familie care este director la o școală gimnazială și l-am întrebat dacă treaba arde chiar așa de tare și, dacă școala, cumva, se pune pe tăiat amenzi.
Omul a râs și mi-a reamintit că școala încheie de mult contracte educaționale cu părinții, că fiecare școală are dreptul să-și construiască propriul Regulament de ordine interioară, adaptat la nevoile sale, că școala nu dă amenzi, dar poate sesiza autoritățile competente, DGASPC ori Poliția Locală. Și mi-a mai spus ceva: „noul contract nu face decât să reamintească, atât părinților, cât și elevilor, dar și școlii, că fiecare are partea sa de drepturi, dar și de obligații. Iar toate sunt concepute în interesul copilului, care trebuie să beneficieze de o educație de calitate.”
Citește continuarea articolului pe site-ul nostru de parenting www.totuldespremame.ro