Sari direct la conținut

Noul guvern de dreapta din Olanda a fost instalat, cu Geert Wilders în umbră și independentul Dick Schoof premier

HotNews.ro
Geert Wilders, Foto: ANP / ddp USA / Profimedia
Geert Wilders, Foto: ANP / ddp USA / Profimedia

Partidul populistului Geert Wilders a intrat oficial la guvernare în Olanda pentru prima dată, alături de partenerii din alte trei grupări de dreapta, noii miniștri depunând jurământul marți, la un an de la demisia guvernului condus de Mark Rutte, scrie Reuters.

Geert Wilder, liderul extremei drepte și câștigătorul detașat al alegerilor generale de anul trecut, nu va face el însuși parte din guvern, dar influența sa va fi mare, deoarece el continuă să conducă Partidul Libertății din parlament.

Wilders, care a fost condamnat pentru discriminare după ce i-a insultat pe marocani la un miting de campanie în 2014, a reușit să încheie un acord de coaliție cu alte trei partide conservatoare abia în mai, după ce a renunțat la tentativa sa de a deveni prim-ministru.

În schimb, cabinetul din care mai fac parte liberalii din VVD, noul partid centrist NSC și partidul fermierilor va fi condus de Dick Schoof, independent și neales, un birocrat de carieră care a condus agenția olandeză de informații AIVD și a fost înalt funcționar la Ministerul Justiției.

Schoof a fost propus pentru a atenua îngrijorările celorlalte partide legate de retorica anti-islam a lui Wilders.

Wilders: Islamul este o „religie josnică, violentă și plină de ură”

Dar Wilders, care trăiește de 20 de ani sub o securitate strictă din cauza amenințărilor cu moartea primite tocmai în urma acestei retorici, a declarat că nu își va schimba tonul. Săptămâna trecută, el le-a spus celor 1,4 milioane de adepți ai săi de pe platforma X că încă vede Islamul ca pe o „religie josnică, violentă și plină de ură”.

El a ales politicieni radicali din partidul său pentru a-i include în cabinet, inclusiv câțiva care au afirmat în trecut că guvernul lucrează activ la înlocuirea populației olandeze cu imigranți.

Cum a virat Olanda puternic la dreapta și care sunt planurile noii puteri: „Cea mai strictă politică antimigrație din toate timpurile”

Promisiunile din programul de guvernare vizează de altfel în special chestiunea migrației.

Viitorul guvern va trebui să respecte acordul la care au ajuns cele patru partide, care vizează o limitare a imigrației și excepții de la normele UE privind azilul și mediul.

Schoof și echipa sa sunt așteptați să prezinte planuri detaliate, atât pe tema migrației, cât și a economiei, în septembrie.

Fără spațiu de manevră

Aceștia nu vor avea prea mult spațiu de manevră, deoarece a cincea economie din zona euro și-a încheiat anul trecut puternica creștere post-pandemie printr-o recesiune.

Șomajul ar trebui să rămână relativ scăzut, dar se preconizează că acordul de coaliție va duce deficitul bugetar al guvernului aproape de limita maximă de 3% prevăzută de UE.

Noul guvern va fi primul din 2010 fără Mark Rutte, care va deveni secretar general al NATO în octombrie.

Cel mai longeviv prim-ministru olandez și-a încheiat mandatul duminică printr-un discurs televizat, în care a subliniat nevoia de cooperare.

„Țările de Jos au o tradiție unică de compromis și de asumare a responsabilității și este important să păstrăm această tradiție”, a spus el.

„Împreună suntem mai puternici decât singuri”, a adăugat fostul premier.

INTERVIURILE HotNews.ro