Sari direct la conținut

Noul ministru rus al Apărării face o declarație rară despre pierderile de vieți în rândul trupelor Moscovei din Ucraina

HotNews.ro
Andrei Belousov, noul ministru rus al Apărării, Foto: Russian Fed / AFP / Profimedia
Andrei Belousov, noul ministru rus al Apărării, Foto: Russian Fed / AFP / Profimedia

Principala sarcină a Rusiei este să obțină victoria pe frontul din Ucraina cu pierderi cât mai mici de vieți omenești, a spus marți Andrei Belousov, ministrul Apărării propus de Vladimir Putin, într-o declarație rară pe acest subiect sensibil, potrivit Reuters.

Andrei Belousov, propunerea lui Vladimir Putin pentru Ministerul Apărării, a făcut marți primele declarații în această calitate, în timpul audierii din parlament.

Belousov, un economist pe care președintele Vladimir Putin l-a nominalizat în mod neașteptat duminică pentru a-l înlocui pe Serghei Șoigu, a subliniat că sectorul militar are nevoie de mai multă eficiență și inovație pentru a-și atinge obiectivele.

„Sarcina cheie, desigur, rămâne obținerea victoriei. Asigurarea atingerii obiectivelor politico-militare ale operațiunii militare speciale, stabilite de președinte. În același timp – vreau să subliniez în mod special acest lucru – cu pierderi omenești minime”, a declarat el în cadrul audierii parlamentare.

Comentariile sale au fost neobișnuite, scrie Reuters, deoarece oficialii ruși discută foarte rar despre victimele rusești ale războiului, cu excepția situației în care laudă eroismul soldaților căzuți la datorie.

Nici Rusia, nici Ucraina nu publică date oficiale despre morții și răniții lor. Dar analiștii militari occidentali spun că Rusia, cu o populație de peste trei ori mai mare decât cea a Ucrainei, s-a arătat mult mai dispusă să suporte pierderi grele de dragul unor câștiguri teritoriale, în unele cazuri marginale.

Oficialii ruși au respins în orice caz evaluările occidentale, care au vorbit despre câteva sute de mii de militari ruși morți sau răniți de la debutul războiului pe scară largă, în februarie 2022.

„Un om integru”, într-un minister afectat de cazuri de corupție

În timpul audierii, Belousov s-a prezentat ca un om integru. „Întotdeauna am fost și voi fi ghidat de principiul concret «Poți face greșeli (dar) nu poți minți»”, le-a spus el parlamentarilor.

Acesta a fost un alt comentariu important, într-un moment în care personaje-cheie din ministerul pe care îl preia sunt vizate de dosare de corupție.

Scandalul început săptămânile trecute s-a extins marți, odată cu arestarea unui alt oficial de rang înalt suspectat de luare de mită.

Belousov, care nu are experiență militară, a fost însărcinat de Putin să maximizeze eficiența economiei de război a Rusiei, în condițiile în care trupele Moscovei au recâștigat inițiativa și încearcă să pătrundă mai adânc în Ucraina.

El a declarat că cheltuielile pentru apărare trebuie să fie optimizate astfel încât „fiecare rublă de la buget, care este plătită în cele din urmă de cetățenii noștri, să aducă un efect maxim”.

„Tot ceea ce este eficient și avansat în țară – totul trebuie să funcționeze pentru a obține victoria, pentru a se asigura că forțele armate își pot îndeplini sarcinile”, a spus el.

Nu va exista o mobilizare, spune noul ministru

În timpul audierii parlamentare, Belousov a asigurat că nu este nevoie de o altă mobilizare în masă a rușilor.

Putin a ordonat mobilizarea a 300.000 de rezerviști la sfârșitul anului 2022, într-o măsură nepopulară care a determinat sute de mii de ruși să părăsească țara pentru a evita să fie înrolați.

Mai mulți analiști au speculat că o eventuală ofensivă masivă rusească își va atinge scopul doar dacă Moscova va decreta totuși o nouă mobilizare.

Belousov a declarat în același timp că Rusia trebuie să elaboreze „noi metode de purtare a războiului” pentru a rămâne în avantaj.

„Inamicul învață rapid. Situația legată de utilizarea noilor tehnologii se schimbă literalmente în fiecare săptămână. Și aici nu trebuie doar să învățăm, ci trebuie să devansăm inamicul”, a spus oficialul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro