„Nu vă amăgiți, Putin e pregătit ca aceste discuții să eșueze”. O cunoscătoare a politicii ruse explică cum vede Kremlinul negocierile cu Trump privind Ucraina

Pentru Putin, o soluție reală înseamnă o Ucraină „prietenoasă” cu Rusia – lipsită de capacități militare, cu o constituție rescrisă și care garantează neapartenența la NATO, scrie într-o analiză Tatiana Stanovaia, expertă a think-tank-ului Carnegie Endowment for International Peace, după discuțiile dintre Donald Trump și Vladimir Putin despre pacea din Ucraina.
Discuțiile dintre Donald Trump și Vladimir Putin privind încheierea rapidă a războiului din Ucraina au stârnit trepidații în Europa, unde nimeni nu pare să fi fost consultat cu privire la procesul de pace și la termenii acestei eventuale păci.
Evoluția rapidă a acestor discuții a devenit cu atât mai îngrijorătoare cu cât secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a adoptat un ton radical în discuția cu partenerii din Europa, spunând că întoarcerea Ucrainei la graniţele sale de dinainte de 2014 nu este fezabilă, că aderarea Ucrainei la NATO nu este realistă și că SUA nu se mai „concentrează în principal” pe securitatea Europei, care trebuie să furnizeze „partea covârșitoare” a viitorului ajutor militar pentru Kiev.
Într-o analiză pe platforma X, Tatiana Stanovaia, expertă a think-tank-ului Carnegie Endowment for International Peace, consultantă politică și o bună cunoscătoare a politicii ruse, a explicat de ce actuala situație pare să fie una dorită de Kremlin, „care consideră că Occidentul nu poate face nimic care să inverseze câștigurile teritoriale ale Rusiei și să împiedice colapsul Ucrainei pe termen lung”.
În același timp, Putin este pe deplin pregătit pentru ca aceste discuții să eșueze”, spune Stanovaia.
Stanovaia: Rusia nu vrea să discute cu emisarul lui Trump pentru Ucraina
Analista observă că în vreme ce primele discuții ies acum la iveală în mod oficial, contactele dintre înalți funcționari au avut loc deja de mai multe săptămâni.
Pe partea rusă, acestea au implicat atât administrația prezidențială, cât și serviciile de securitate, spune Stanovaia, care menționează că un rol de mediator în facilitarea interacțiunilor neoficiale cu americanii l-a avut Kirill Dmitriev, directorul general al Fondului rus de investiții directe.
O observație interesantă a analistei este aceea că Moscova a fost explicit reticentă în a negocia cu Keith Kellogg, adică chiar emisarul special al lui Trump pentru conflictul din Ucraina.
„Există motive să credem că Trump însuși a ezitat să îl păstreze ca negociator-cheie”, spune Stanovaia.
„Răbdarea lui Putin a dat roade”
Kellogg a declarat în mai multe rânduri că atât Rusia, cât și Ucraina vor fi nevoite să facă concesii pentru a pune capăt războiului și a subliniat chiar că Washingtonul ar putea intensifica sancțiunile împotriva Moscovei pentru a convinge Kremlinul să negocieze, sugerând astfel o poziție de forță.
În acest context, Stanovaia notează că multe personalități la nivel înalt din cercurile diplomatice și de securitate ale Rusiei au fost din ce în ce mai frustrate de declarațiile și abordările inițiale ale lui Trump și ale echipei sale cu privire la Ucraina.
„Planurile” lui Trump păreau nu doar inacceptabile, ci de-a dreptul ostile. Ideea de „a trata cu Rusia de pe o poziție de forță” a fost deosebit de iritantă.
Cu toate acestea, spune analista, Putin a ales răbdarea, lucrând constant pentru a se împrieteni cu Trump – fiind conciliant, dând dovadă de flexibilitate și proiectând o dorință de compromis.
Răbdarea lui Putin a dat roade. Acum, el a asigurat primul pas: lansarea unor negocieri substanțiale, observă Stanovaia.
Pentru Putin, o soluție reală înseamnă o Ucraină „prietenoasă” cu Rusia
Ce rezultat vor avea negocierile este neclar, iar Stanovaia spune că rămâne sceptică cu privire la perspectivele acestor discuții. Și asta pentru că Putin are niște planuri foarte clare.
Trump dorește o încetare a focului și un fel de aranjament care să lase deoparte problema Ucrainei pentru o vreme, spune Stanovaia. Dar viziunea sa diferă încă radical de cea a lui Putin, adaugă analista.
Pentru Putin, o soluție reală înseamnă o Ucraină „prietenoasă” cu Rusia – lipsită de capacități militare, cu o constituție rescrisă și care garantează neapartenența la NATO. Discuțiile despre trimiterea de militari pe linia frontului, luată în calcul de unele state europene, declanșează fie iritare, fie batjocură totală la Moscova, subliniază analista.
„Putin este pregătit ca aceste discuții să eșueze”
Din perspectiva Kremlinului, spune Stanovaia, Occidentul nu poate face nimic care să inverseze câștigurile teritoriale ale Rusiei și să împiedice colapsul Ucrainei pe termen lung. Cu ajutorul lui Trump, acest proces s-ar putea accelera; fără ajutorul lui Trump, tot se va întâmpla mai devreme sau mai târziu.
Între timp, spune analista, Putin va continua să îl flateze și să îl liniștească pe Trump, oferindu-i concesii pe care președintele SUA le va prezenta ca fiind un mare succes și o întâlnire minunată.
Dar aceste concesii – cum ar fi o încetare a focului – nu vor descuraja Rusia de la obiectivul său final: asigurarea unei Ucraine „prietenoase” în condițiile sale, avertizează Stanovaia.
„Nu vă amăgiți – Putin este pe deplin pregătit pentru ca aceste discuții să eșueze”, subliniază ea.