Sari direct la conținut

Numărul de persoane vârstnice a atins un nou record în Japonia

HotNews.ro
Declin demografic in Japonia, Foto: Junji Kurokawa / Associated Press / Profimedia Images
Declin demografic in Japonia, Foto: Junji Kurokawa / Associated Press / Profimedia Images

Aproximativ 36,25 milioane de japonezi au vârsta de 65 de ani sau peste, ceea ce reprezintă 29,3% din totalul populaţiei şi un nou procent record, arată datele publicate de Ministerul Afacerilor Interne şi Comunicaţiilor de la Tokyo, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.

Cu acest procent, Japonia ocupă primul loc pe o listă de 200 de ţări şi regiuni, fiind urmată de insula franceză Martinica (25,3% din populaţie), de Puerto Rico (24,7%) şi de Italia (24,6%), a precizat ministerul duminică.

În 2023, populaţia Japoniei s-a redus cu 595.000 de locuitori în raport cu 2022, ajungând la 124 milioane, potrivit celor mai recente cifre.

Criza demografică are implicaţii importante, creşterea numărului de persoane vârstnice antrenând o majorare a costurilor medicale şi sociale, simultan cu o diminuare a numărului de lucrători cotizanţi.

Un raport publicat anul trecut de Institutul național de cercetări demografice și de securitate de la Tokyo estima că până în 2070 Japonia își va pierde aproximativ 30% din populație din cauza crizei demografice.

Un alt record este cel al numărului de vârstnici care lucrează – 9,14 milioane în 2023, adică 13,5% din total şi una din şapte persoane active.

Însă în același timp, date separate publicate în septembrie anul trecut de guvernul japonez arătau că peste 10% din populația țării este reprezentată de persoane ce au depășit vârsta de 80 de ani.

INTERVIURILE HotNews.ro