Sari direct la conținut

O americancă a fost împuşcată mortal la un protest în Cisiordania. Casa Albă solicită o anchetă

HotNews.ro
O americancă a fost împuşcată mortal la un protest în Cisiordania. Casa Albă solicită o anchetă
Militari israelieni în Cisiordania Foto: Mohammed Turabi / Zuma Press / Profimedia

O femeie cu cetăţenie americană a murit după ce martorii au declarat că a fost împuşcată de soldaţii israelieni în timp ce lua parte la un protest faţă de extinderea coloniilor israeliene în Cisiordania ocupată, relatează The Guardian, citat de News.ro.

Aysenur Ezgi Eygi, în vârstă de 26 de ani, născută în Turcia, era voluntară în cadrul Mişcării Internaţionale de Solidaritate împotriva Ocupaţiei. Ea a murit vineri la spital după ce a fost împuşcată în cap în timpul unui protest obişnuit în Beita, lângă Nablus, a relatat agenţia de presă palestiniană Wafa.

Martorii de la faţa locului au declarat că a fost împuşcată de membri ai Forţelor de Apărare Israeliene (IDF), poziţionaţi pe un câmp din apropiere.

IDF a declarat că investighează incidentul, în timp ce Departamentul de Stat al SUA a spus că strânge „de urgenţă” mai multe informaţii despre moartea „tragică” a lui Eygi, după cum a declarat purtătorul său de cuvânt, Matthew Miller, care nu atribuit imediat responsabilitatea. „Nu avem nicio prioritate mai mare decât siguranţa şi securitatea cetăţenilor americani”, a spus Miller.

La rândul său, Casa Albă a declarat că este „profund tulburată” de această crimă şi că solicită o anchetă israeliană.

Ministerul turc de Externe a declarat că aceasta a fost ucisă de soldaţi israelieni şi a descris incidentul drept o „crimă comisă de guvernul Netanyahu”. „Israelul încearcă să îi intimideze pe toţi cei care vin în ajutorul poporului palestinian şi care luptă paşnic împotriva genocidului. Această politică a violenţei nu va funcţiona”, a afirmat Ministerul turc de Externe în comunicatul său.

Un paramedic, Fayez Abdul Jabbar, a declarat pentru reţeaua de ştiri Al-Quds: „De obicei, avem confruntări săptămânale la Jabal Sabeeh. În timpul acestor confruntări, armata a tras două gloanţe reale: unul a lovit o străină, iar celălalt a lovit o altă persoană, a cărei rană este mai puţin gravă”. Eygi a fost tratată în maşină în drum spre spital, a adăugat el.

Fouad Nafaa, şeful spitalului Rafidia din Nablus, a declarat că medicii au încercat să o resusciteze, dar pacienta a murit pe masa de operaţie.

Creşterea numărului de atacuri violente ale coloniştilor israelieni asupra satelor palestiniene din Cisiordania a provocat o furie din ce în ce mai mare în rândul aliaţilor occidentali ai Israelului, inclusiv Statele Unite, care au impus sancţiuni unui număr de persoane.

Incidentul de vineri are loc la câteva săptămâni după ce aproximativ 100 de colonişti au atacat satul Jit, în nordul Cisiordaniei, atrăgând condamnarea mondială şi promisiunea guvernului de a lua măsuri rapide împotriva oricărei persoane găsite vinovate de violenţă. Palestinienii şi grupurile de apărare a drepturilor acuză însă în mod regulat forţele israeliene că asistă la atacuri şi chiar se alătură acestora.

INTERVIURILE HotNews.ro