O asociatie din Cluj-Napoca ii propune Guvernului construirea patrimoniului electronic al lucrarilor de licenta, disertatie si al tezelor de doctorat si o procedura unica de prevenire institutionala a plagiatului
- Redactia Hotnews
O asociatie condusa de profesorul Dorin Isoc de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca ii propune Guvernului “construirea patrimoniului electronic al operelor de creatie intelectuala scrise si procedura unica de prevenire institutionala a plagiatului”. Asociatia GRAUR, care a realizat platforma Indexul Operelor Plagiate in Romania, spune ca “patrimoniul electronic va functiona ca o arhiva electronica unica, accesata de orice persoana interesata, prevazuta cu un sistem unic de verificare a incidentelor de plagiat care va elibera pentru fiecare opera introdusa cate un certificat de autenticitate”.
- Amintim ca Asociatia Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR) din Cluj-Napoca a lansat la finalul anului trecut campania “Scoala fara plagiat, viitor fara coruptie”
Intr-un comunicat remis HotNews.ro, profesorul universitar Dorin Isoc anunta ca “Asociatia GRAUR din Cluj-Napoca isi continua dezvoltarea strategiei civice proprii in directia prevenirii si combaterii fenomenului plagiatului, a incurajarii integritatii si descurajarii coruptiei universitare”.
Acesta precizeaza ca strategia asociatiei de prevenire si combatere a fenomenului plagiatului este construita pe trei directii esentiale:
- “A. Directia de identificare si publicitate a plagiatelor istorice adica a operelor plagiate deja publicate si a avertizarii asupra nocivitatii utilizarii lor prin Indexului Operelor Plagiate in Romania de la adresa www.plagiate.ro lansat la 6 februarie 2012.
- B. Directia de prevenire a publicarii de opere de creatie intelectuala scrise cu incidente de plagiat prin componenta institutionala a proiectului.
- C. Directia de prevenire a faptelor de plagiat prin componenta educationala cuprinsa in proiectul ‘Scoala fara plagiat, viitor fara coruptie’ lansat in noiembrie 2014″.
“La data de 16 februarie 2015, Asociatia GRAUR depune in atentia Guvernului Romaniei o initiativa civica de reglementare prin care propune construirea patrimoniului electronic al operelor de creatie intelectuala scrise si procedura unica de prevenire institutionala a plagiatului“, anunta Dorin Isoc, in comunicatul citat.
Acesta precizeaza ca “patrimoniul electronic va functiona ca o arhiva electronica unica, accesata de orice persoana interesata, prevazuta cu un sistem unic de verificare a incidentelor de plagiat care va elibera pentru fiecare opera introdusa cate un certificat de autenticitate“.
“Potrivit procedurii propuse, orice utilizare a operei pentru recunoasterea sau obtinerea de drepturi se va putea face numai prin depunerea operei tiparite impreuna cu certificatul de autenticitate obtinut dupa depunerea operei in format electronic“, explica profesorul universitar.
Potrivit Asociatiei, “patrimoniul electronic va cuprinde cu necesitate lucrari de licenta, lucrari de disertatie, teze de doctorat impreuna cu referatele si articolele publicate pentru pregatirea tezei de doctorat, lucrari didactice de grad, propunerile de proiecte de cercetare pentru participarea la licitatiile pentru finantare publica, rapoartele de faza si finale, precum si toate lucrarile stiintifice elaborate in cadrul contractelor de cercetare stiintifica finantate din surse publice, descrierile brevetelor de inventie, precum si alte lucrari asimilate. In patrimoniu electronic vor putea fi introduse la cerere si alte opere care nu sunt mentionate in mod explicit“.
“Operele din patrimoniul electronic devin surse publice de documentare daca nu exista restrictii de natura contractuala in cazurile in care operele nu sunt in relatiile mentionate cu statul“, precizeaza GRAUR.
Citeste si: