„O barcă a acostat acolo acum 200 de ani”. Trump persiflează Danemarca, după ce a transmis din nou că SUA vor anexa Groenlanda

În timpul întâlnirii sale de joi de la Casa Albă cu șeful NATO, Mark Rutte, președintele american Donald Trump a fost întrebat de jurnaliști despre viziunea lui cu privire la potențiala anexare a insulei arctice de către SUA, ocazie pe care republicanul nu a scăpat-o pentru a ironiza Danemarca, scrie The Guardian.
Liderul american a spus că SUA „vor comanda” 48 de spărgătoare de gheață, iar acest lucru va contribui la consolidarea poziției Statelor Unite în lume, „deoarece întreaga zonă devine foarte importantă”.
„Prin urmare, va trebui să încheiem o înțelegere în acest sens (privind anexarea insulei, n.r.), iar Danemarca nu este în măsură să facă acest lucru (să ofere protecție, n.r.)”, a adăugat Trump.
Apoi el a început să ironizeze țara nordică, spunând că danezii „nu au nimic de-a face cu asta”, arătând că „o barcă a acostat acolo acum 200 de ani sau așa ceva, iar ei spun că au drepturi asupra ei (asupra Groenlandei, n.r.)?”. „Nu știu dacă este adevărat”, a afirmat președintele american.
„Negociem cu Danemarca, negociem cu Groenlanda și trebuie să o facem (anexarea, n.r.)”, a adăugat el.
Apoi a sugerat din nou că NATO ar putea fi implicată având în vedere bazele de acolo ale alianței, întrebându-l pe șeful Pentagonului, Pete Hegseth, dacă ar trebui să trimită mai multe trupe acolo. „Nu răspunde la asta, Pete”, a glumit apoi Trump, către secretarul american al Apărării.
Cu câteva momente înainte de aceste comentarii, liderul republican își reafirmase dorința de a anexa teritoriul autonom al Groenlandei de la Danemarca, în interesul „securității internaționale”.
Un reporter îl întrebase pe Trump: „Care este viziunea dumneavoastră pentru potențiala anexare a Groenlandei?”. „Da, ei bine, cred că (anexarea, n.r.) se va întâmpla”, a spus Trump în fața jurnaliștilor, în Biroul Oval.
Trump a mai spus joi că alegerile recente din Groenlanda „au fost bune” pentru Statele Unite.
Partidul de opoziție Demokraatit (Democraţii) din Groenlanda, formațiune de centru-dreapta, pro-business, care dorește o abordare lentă a independenței față de Danemarca, a câștigat în mod suprinzător alegerile parlamentare de marți.
Participarea la vot a fost mare – de peste 70% – , posibil un „efect Trump”, având în vedere interesul manifestat de președintele american ca insula arctică să intre în componența SUA.
Danemarca a afirmat în mod repetat că Groenlanda nu este de vânzare. Țara scandinavă controlează Groenlanda, care este cea mai mare insulă din lume, încă din secolul al XIV-lea. Cu toate acestea, Groenlanda se autoguvernează începând din 1979.