Sari direct la conținut

„O constatare mai puțin plăcută” a lui Klaus Iohannis: „Am observat o lipsă de implicare a autorităților privind omagierea eroilor și a victimelor comunismului, precum și tragerea la răspundere a celor vinovați”

HotNews.ro
Iohannis, Foto: Presidency.ro
Iohannis, Foto: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, marți, într-un mesaj transmis la Congresul Asociației Foștilor Deținuți Politici, că autoritățile nu își dau interesul pentru omagierea eroilor și a victimelor comunismului, precum și tragerea la răspundere a celor vinovați.

„Aș vrea să vă împărtășesc o constatare mai puțin plăcută. Am observat în ultima vreme, în actualul context, marcat de tensiuni socio-politice, o lipsă de implicare din partea autorităților în ceea ce privește omagierea eroilor și a victimelor comunismului, precum și tragerea la răspundere a celor vinovați. Responsabilii guvernamentali dau dovadă de o cunoaștere precară a istoriei noastre recente, iar acest lucru se reflectă prin lipsa de strategii și inițiative care să combată uitarea și să onoreze victimele totalitarismului. De asemenea, instituțiile care au obligația de a contribui la recuperarea memoriei victimelor comunismului, precum și de a scoate de sub anonimat călăii dau dovadă de totală pasivitate”, a transmis Klaus Iohannis, la deschiderea lucrărilor celui de-al XXVI-lea Congres al Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România.

Șeful statului a afirmat că aceste neajunsuri „sunt dăunătoare pentru societatea noastră.

„Lipsa de implicare concretă din partea autorităților și eșecul unor instituții abilitate de stat să identifice criminalii și să îi sancționeze alimentează distorsionarea trecutului și banalizarea crimelor comise pe criterii politice”.

Totodată, el a susținut că deținuții politici reprezintă cele mai înalte repere ale demnității, curajului, atașamentului față de țară.

„În același timp, cred că e important să apărăm imaginea dumneavoastră de acte ultragiante de trivializare, așa cum este tentativa unor politicieni anchetați sau condamnați pentru acte de corupție de a se prezenta, fără rușine, drept deținuți politic”, a mai spus Iohannis.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro