Sari direct la conținut

O familie din București se chinuie de doi ani să dovedească că nu a făcut un credit la IFN-ul fiicei lui Dan Voiculescu. „Nu știe nimeni din familie. Când vin copiii, schimbăm subiectul”

HotNews.ro
Foto: Dreamstime.com / Inquam Photos
Foto: Dreamstime.com / Inquam Photos

Sute de oameni au descoperit că s-au făcut împrumuturi în numele lor, arată mai multe dosare de înșelăciune, la cel puțin 20 de IFN-uri, scrie site-ul de investigații Snoop. Legea nu obligă instituțiile nebancare să-i verifice în detaliu pe cei care cer credite, iar asta le-a permis infractorilor să folosească buletinele altor oameni. Unul dintre IFN-urile la care s-au făcut credite false este deținut de Dana Voiculescu, fiica cea mică a lui Dan Voiculescu.

Amalia și Andrei, doi soți din București, au găsit în cutia poștală un plic de la IFN-ul Mai Mai Credit, care îi înștiința că au întârziat 52 de zile plata ratelor. Se întâmpla în decembrie 2022. 

Contractul cu un împrumut de 3.000 de lei era pe numele lui Andrei. „Noi le-am trimis email că era o greșeală: verificați baza de date, noi nu suntem clienții dumneavoastră”, a povestit Amalia pentru site-ul de investigații Snoop. 

„Faptul că susțineți că nu ați contractat niciun împrumut în condițiile în care am înregistrat o cerere ne duce cu gândul că ați putea fi victima unui furt de identitate care trebuie cercetat și dovedit”, le-a răspuns IFN-ul. 

Andrei a făcut atunci plângere penală, precum și acțiune în constatare – cu termen de judecată în noiembrie -, să se constate că nu e contractul lui. 

„Cel mai greu este să-i protejezi pe ai tăi. Nu știe nimeni din familie (de creditul fals, n.r.)”, a spus Amalia. „Când vin copiii, schimbăm subiectul”, a continuat Andrei. Ca să nu-și îngrijoreze familia, cei doi au hotărât să vorbească cu pseudonim. 

Dana Voiculescu avea 23 de ani când a început această afacere 

Dana Voiculescu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Pentru a obține un credit online – doar așa te poți împrumuta la Mai Mai Credit – trebuie să trimiți o poză cu buletinul și o poză tip portret cu tine, conform informațiilor de pe site. Nu se solicită pentru verificare, de pildă, o fotografie în care îți ții buletinul în mână. 

„Ulterior verificărilor automatizate ale celor două documente (buletin și poza persoanei, n.r.), derulăm un proces uman complex, inclusiv interviuri în cadrul apelurilor audio și interacțiuni video”, a răspuns echipa de PR Mai Mai Credit, la solicitarea Snoop. 

Mai Mai Credit s-a lansat în octombrie 2022. La doar 23 de ani, Dana Voiculescu, fiica cea mică a lui Dan Voiculescu, a pornit compania în care deține 99% din acțiuni, potrivit Termene.ro. IFN-ul are același sediu cu cel al televiziunilor Antena. 

Omul de afaceri și politicianul Dan Voiculescu este și fondatorul Partidului Umanist Social Liberal (PUSL), care a câștigat anul acesta Primăria Sectorului 5, prin Vlad Popescu Piedone, fiul lui Cristian Popescu Piedone, fostul primar. 

Dana Voiculescu a împrumutat partidul tatălui ei, în 2022, cu 405.000 de lei, termenul de restituire fiind iunie 2025. 

Cum a ajuns un bărbat să aibă credite false pe numele său la mai multe IFN-uri, după ce și-a făcut un card de alimentare la benzinăria Rompetrol? 


Citește întregul articol pe Snoop.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro