Sari direct la conținut

O femeie a fost condamnată la 12 ani de închisoare în Rusia după ce a donat 50 de dolari pentru Ucraina

HotNews.ro
Ksenia Karelina judecată pentru trădare în Rusia / FOTO: AP / AP / Profimedia
Ksenia Karelina judecată pentru trădare în Rusia / FOTO: AP / AP / Profimedia

Un tribunal rus a condamnat-o joi pe Ksenia Karelina, o femeie cu dublă cetățenie, americană și rusă, la 12 ani de închisoare pentru „înaltă trădare”. Decizia vine după ce femeia a donat 50 de dolari unei organizații caritabile care strângea fonduri pentru Ucraina, scrie News.ro.

Femeia care a fost condamnată la 12 ani de închisoare este atât cetățean rus, cât și american. Karelina este originară din regiunea Urali din Rusia, dar locuia în California de mai bine de zece ani, unde își obținuse cetățenia americană. Ea a fost arestată în luna februarie, când a venit în Rusia pentru a-și vizita bunicii.  

„Tribunalul a găsit-o pe Ksenia Karelina vinovată de înaltă trădare şi a condamnat-o la 12 ani de închisoare”, a anunţat tribunalul regional din Sverdlovsk, un oraş din Urali, unde tânăra a fost judecată cu uşile închise.

Potrivit presei ruse, Ksenia Karelina a făcut un transfer de 50 de dolari în primele zile ale invaziei din Ucraina, către ONG-ul Razom, care oferă asistenţă materială Ucrainei. Instanţa a confirmat că aceste fonduri au fost „utilizate pentru achiziţionarea de echipamente medicale, arme şi muniţii de către forţele armate ucrainene”.

În timpul procesului, femeia și-a recunoscut și asumat faptele.

Condamnarea vine într-un moment în care Statele Unite acuză Moscova că arestează în special cetățenii americani din Rusia, pentru a-i folosi ca monedă de schimb în eliberarea deținuților ruși din țările occidentale. 

Cel mai mare schimb de deţinuţi de după Războiul Rece dintre Moscova şi SUA a avut loc pe 1 august, când jurnalişti americani, activiști și politicieni ruși de opoziție, care au fost închiși în Rusia au fost eliberaţi în schimbul unor spioni arestați de Occident.

INTERVIURILE HotNews.ro